Du är här: Startbok i MONITOR > Programfönstret > Menyer och verktygsfält > Fönsterfunktioner

Fönsterfunktioner

Om du öppnar en rutin från Rutinmenyn eller via en knapp i Mina fönster, kommer verktygsfältet Fönsterfunktioner att bli synligt längst upp till vänster i programfönstret. Detta verktygsfält är kopplat till den rutin som du har öppen. Du kan även ha flera rutinfönster öppna, knapparna på Fönsterfunktioner gäller då för det rutinfönster som för tillfället är aktivt.

Fönsterfunktioner har knappar med genvägar för de kommandon som oftast används i olika rutiner. Dessa kommandon, plus några ytterligare kommandon, finns även under Arkiv och Redigera på Fönstermenyn. De kommandon som finns på verktygsfältet Fönsterfunktioner beskrivs i tabellen nedan. Övriga kommandon beskrivs under Arkiv och under Redigera.

Kommandon på fönsterfunktionerna och under Arkiv och Redigera går även att nå via tangentbordet som kortkommandon till Fönstermenyn. Se under Kortkommandon under Generellt.

Stäng - stänger det aktiva rutinfönstret.

Ny post - rensar inläst data i ett fönster för att skapa en ny post. Gäller registreringsrutiner.

Spara - sparar samtliga ändringar i rutinfönstret.

Radera post - tar bort inläst post. Kontroll sker mot berörda register att det inte finns kopplingar till posten (för att ta bort en post ska markören stå på rubrikraden i rutinen). Radera rad - tar bort raden där markören står i en tabell (gäller de rutiner som har en tabell).

Skriv ut - skriver ut uppgifter från det aktuella fönstret. Gäller i listrutiner från beställningsflik, Lista på bildskärm, Förhandsgranska och vid utskrift av blanketter.

Preliminärt urval - öppnar höger del av fönstret och visar ett urval av blanketter som går skriva ut. Gäller vid utskrift av blanketter.

Skicka via e-post - skickar blanketter och xml-filer med e-post, t.ex. inköpsorder, ordererkännande, godsavisering och fakturor. Funktionen används bl.a. i MONITOR-till-MONITOR. I utskriftsrutiner fungerar det också som Preliminärt urval, dvs. öppnar höger del av fönstret och visar ett urval av blanketter som går välja att skicka med e-post.

Skicka eller skriv ut enligt inställning på order/kund - skickar eller skriver ut blanketten enligt den inställning som är vald i fältet Utskrift via i orderhuvudet eller på kunden.

Förhandsgranska - visar en blankett i läge förhandsgranska. Gäller i läge Preliminärt urval vid utskrift av blanketter.

Byt lagerställe - byter mellan lagerställen. Gäller om tilläggsfunktionen Lagerställehantering är installerad.

Infoga rad - infogar en rad ovanför raden där markören står i en tabell. Gäller rutiner som har en tabell. I vissa tabeller läggs raden till på slutet i tabellen istället.

Dela rad - skapar en nästintill identisk orderrad av den rad markören står på när funktionen används. Antalet blir däremot 0 på den nya raden.

Lista på bildskärm - hämtar upp en lista på bildskärm utifrån den gruppering och selektering som angivits i en beställningsbild. Gäller listrutiner.

Exportera lista - exporterar en lista till ett fördefinierat format för vidare bearbetning. De format som stöds är Excel, html, pdf, txt, xml, rtf och Urklipp. Det går även välja att ta med layout och exportera via skrivaren MDC (Monitor Document Converter).

Starta körning - startar en bearbetning av det data som finns i den lista som hämtats upp. Gäller i listrutiner där bearbetning av en lista görs, t.ex. Nettobehovskörning.

Gå vidare - förekommer i undantagsfall i enstaka listor som visar ett sortiment i ett första steg för ytterligare val innan verkställning, t.ex. klarera i klareringslistan i Plocklista. Gå tillbaka - för att backa tillbaka till föregående fönster.

Sortera lista - utför omsorteringar i listan av den information som hämtats från databasen. Gäller i listrutiner i läge Lista på bildskärm.

Filtrera - utför filtrering i listor och tabeller av den information som hämtats från databasen. Gäller i listrutiner på fliken Lista bildskärm samt i registreringsrutiner på fliken Rader.

Visa graf - visar värden från aktuell lista i ett diagram. Gäller enbart i listrutiner och i läget Lista på bildskärm för listtyper som är summerande.

Grafinställningar - då Visa graf är aktiverad går det här att göra olika inställningar för grafen, t.ex. ange rubriker och sätta intervall på värde- och kategoriaxel.

Välj serier - då Visa graf är aktiverad går det här att välja dataserier från tillgängliga kolumner i aktuell lista.

Val av graftyp - då Visa graf är aktiverad går det här att välja typ av diagram. Det finns 17 olika typer av diagram att välja och som går att visa i 2D eller 3D.

Navigeringsknappar - med dessa knappar går det att navigera mellan början och slut på en sida eller en hel lista. Gäller i läge Lista på bildskärm i listrutiner och i läge Förhandsgranska vid utskrift av blanketter. Snabbkommando för första post Ctrl+Shift+H (H=home) och snabbkommando för sista post Ctrl+Shift +E (E=end).

Hjälpknappar - knappen Hjälp på menyn leder till hjälp för programfönstret om inga rutiner är startade. Om en rutin är startad ändrar knappen funktion och blir Fönsterhjälp för den aktuella rutinen. Om en instruktion skapats till en rutin visas även knappen Instruktion. Instruktioner skapar du i rutin Instruktion i Systemvård.