Du är här: Tillverkning > Artiklar > Beredning > Viktberäkning

Viktberäkning

Vid beredningen går det på materialraderna att utföra viktberäkning i fältet Kvantitet, av ingående material med enhet kg. För att hämta upp fönstret Viktdata, tryck F3 i fältet Kvantitet eller välj på materialraden Viktberäkning, på Informationsmenyn under höger musknapp.

Bild på Viktdata.

Fönstret Viktdata består av ett antal fält där ett viktnummer, geometrisk form och densitet väljs som underlag för beräkningen. Viktnummer är ett valfritt nummer för lagring av beräkningen i ett register. I en viktberäkningstabell anges sedan dimensioner i millimeter. Beräkningen sker automatiskt när de olika nödvändiga dimensionerna angetts och presenteras i en särskild kolumn Vikt.

Det går att ange flera beräkningsrader, för varje rad går det också att ange ett positionsnummer. Längst ned i tabellen presenteras en totalsummering av beräknad vikt för alla rader. Att addera flera beräkningsrader används vid sammanställningsberedning, då varje artikel på materialraderna kan innehålla flera materialposter.