Nettobehovskörning

I denna rutin kan du schemalägga och köra nettobehovskörningar som tar reda på brister i artikelregistret och skapar förslag utifrån dessa. De nya förslagen läggs till och de gamla förslagen rensas bort.

Det går också att välja att köra en kontinuerlig nettobehovskörning. Den går bara igenom de artiklar som har ändrats sedan den senaste nettobehovskörningen och den senaste kontinuerliga körningen.

Nettobehovskörningen används för att behovsplanera utifrån kundorderstock och eventuella försäljningsprognoser. Listan genererar automatiskt tillverknings- och inköpsorderförslag på flera artiklar åt gången på alla nivåer.

Artiklarna som får orderförslag är de som kommer att få brister på grund av reservationer från kundorder eller materialbehov från tillverkningsorder. Dessa förslag kan genereras till skarpa tillverknings- och inköpsorder i rutinerna Tillverkningsorderförslag respektive Inköpsorderförslag.

För att köra nettobehovskörningen krävs det att artiklarnas data är korrekta, annars kommer det att genereras felaktiga orderförslag. I sin tur blir de skarpa orderna felaktiga. Innan du kör i gång en nettobehovskörning för första gången behöver du kontrollera artikeldata på:

  • Saldo – alla artiklarna ska vara inventerade med ett korrekt lagersaldo.
  • Planeringsinformation – artiklarna måste ha rätt värden för säkerhetslager/beställningspunkt, säkerhetstid, partiformningsregel, orderkvantitet, avrundningsantal och ledtid.
  • Leverantörskopplingar – alla köpta artiklar som ingår i körningen måste ha en förvald leverantörskoppling.

Om en artikel ingår i sig själv avbryts nettobehovskörningen eftersom det då finns felaktiga beredningar och inga förslag kan skapas. Eventuella fel i underlagen upptäcks därmed snabbt.

Som standard körs en vanlig nettobehovskörning på alla tillverkade och köpta artiklar i hela artikelregistret. Du kan dock ändra på selekteringen och exempelvis välja vilka artiklar som ska vara med i körningen.

En selektering kan du spara med knappen Spara på verktygsmenyn, så är den förvald nästa gång du startar rutinen. Detta förfarande skiljer sig från andra selekteringsrutiner, där du använder sparaknappen för att spara ändrade värden i listor och använder funktionen Förvalda värden i rutinens backstage för att spara selekteringar.