Du är här: Försäljning > Kunder > Uppdatering kunder > Kundkategori

Kundkategori

Ange kundkategori. Max 15 tecken. Hjälptexter till kategorierna kan registreras i rutin Kategorier i Systemvård och visas i ett informationsfönster under knappen till höger om fältet.

Kundkategori används som selekteringsbegrepp vid diverse utskrifter. Varje position i kategoribegreppet kan ges speciell betydelse, vilket medger ett mycket flexibelt rapportuttag.

Där kategori anges går det att öppna fönstret Kategorihjälp där de olika valmöjligheterna presenteras och enkelt kan väljas. I selekteringsfält i listor fungerar hjälpen lite annorlunda än i fält där kategori uppdateras, där går det välja att söka i specifika positioner via understrykningstecken. Varje position i kategoribegreppet kan ges en speciell betydelse, vilket medger ett mycket flexibelt rapportuttag (varje position representeras av en punkt i exemplet nedan). Dessa aktiveras med Systemparametrar för respektive kategori.

Exempelvis:

Kategoridelar

Det går att aktivera kategoridelar för olika typer av kategorier i systemet. I rutinen Kategoridelar i modulen Systemvård går det då att ange mer avancerade hjälptexter till kategorier. Där går det att dela upp kategorifältet i olika delar, ange beskrivande text för kategoridelarna och även ange vallistor med giltiga värden för respektive kategoridel. Dessa blir sedan valbara i listmenyn som då visas i detta fält.