Du är här: Startbok i MONITOR > Konfigurering och underhåll > Databasuppkoppling och prestanda > Cachestorlek

Cachestorlek

Med parametern -c [storlek] sätter du hur stor initial minnescache du vill att databasservern ska allokera. Som standard utan parametern allokerar databasservern ca 2 MB internminne (RAM).

Det bästa är om det finns möjlighet att reservera internminne motsvarande samlade storleken på de databaser som databasservern kör. T.ex. om den storleken är 3 GB då anger du -c 3g (tänk också på att den samlade storleken på databaserna brukar bli större allteftersom data lagras).

Ju högre cache desto bättre prestanda. Tänk dock på att inte sätta cachestorleken större än ledigt RAM för då får det motsatt effekt. Det är därför klokt att utrusta datorn med mycket RAM. Räknar du med att dina databaser kommer att bli på flera GB tillsammans, då är det ett 64-bit Windows som ska användas. Vid installation av MONITOR på 64-bit Windows kommer 64-bit Sybase SQL Anywhere att installeras automatiskt.

I 32-bit Windows Server 2003 (ej Enterprise och Datacenter) går det bara utnyttja totalt 4 GB RAM för hela systemet. Det maximala värde som går att sätta som standard för cachen i ett sånt system är 1,8 GB (1843M), detta beror på en begränsning av hur mycket virtuellt minne varje process kan använda i 32-bit Windows och som är satt till 2 GB.

I ett sådant system går det dock att lägga till växeln /3GB i filen Boot.ini till operativsystemet och på så sätt utöka detta utrymme med 1 GB. Se exempel ur boot.ini:

[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT="????" /3GB

Är detta gjort kan du använda upp till 2,7 GB (2764M) RAM för cache. Se även följande länk på microsoft.com som beskriver denna växel /3GB i detalj.

Med parametern -cw aktiverar du Address Windowing Extensions (AWE) i SQL Anywhere (då kan du utnyttja det minne som blev tillgängligt i operativsystemet med växeln /3GB i boot.ini). Parametern används i kombination med parametern -c.

I 64-bit Windows (med 64-bit Sybase SQL Anywhere) finns inte denna minnesbegränsning, utan där kan cachestorleken betraktas obegränsad (utifrån hur mycket RAM som sitter i datorn).

Obs! Felaktiga ändringar i filen Boot.ini kan medföra att Windows inte går att starta igen.