Du är här: Startbok i MONITOR > Konfigurering och underhåll > Databasuppkoppling och prestanda > Kommunikationslänk

Kommunikationslänk

Med parametern -x [comlink1,comlink2] sätter du en kommunikationslänk för vilket protokoll servern ska kommunicera med klienterna. Istället för [comlink1,comlink2] ovan anges ALL, DDE, NamedPipes, IPX, NetBIOS eller TCPIP, alternativt en kombination av dessa separerade med kommatecken. Standard är ALL (dvs. alla protokoll) om ingen särskild kommunikationslänk är angiven. Valet av protokoll i nätverket påverkar prestandan i ditt system.

Då databasservertjänsten "monwin" installeras av MONITORs installationsprogram konfigureras den med -x ShMem,TCPIP.

I vissa fall kanske du vill eller behöver en till databasservertjänst på databasservern (datorn), t.ex. för att dela upp hanteringen av många företagsdatabaser. Då går det att lägga till den tjänsten manuellt och namnsätta dess databasserver till "monwin2" eller något passande (som görs med parametern -n monwin2). I det fallet behöver också en unik port specificeras i kommunikationslänken i den nya tjänsten. Standard TCP/IP-port som används av Sybase SQL Anywhere är 2638, om inte någon port är specificerad. För att ange en unik port ska du ange -x ShMem,TCPIP(PORT=[port]). T.ex. ska port 49152 användas så ska det stå -x ShMem,TCPIP(port=49152).

Kommunikationslänk i Monitor.ini

I filen Monitor.ini står det CommLinks=ShMem,TCPIP{HOST=[SERVERNAME]} på raden Connectstring under sektionen [Database]. Istället för [SERVERNAME] står där datornamnet på databasservern.

Ska en annan port än standardport användas, ska det istället stå CommLinks=ShMem,TCPIP{HOST=[SERVERNAME];PORT=[port]}.

Även här kan du initiera ytterligare kommunikationslänkar separerade med kommatecken, t.ex. CommLinks=ShMem,IPX,TCPIP. Den/de kommunikationslänkar som anges här initieras då gemensamt för alla företagsdatabaser som det finns rader för under sektionen [Company].

Det går även att ange en kommunikationslänk för en enskild företagsdatabas under sektionen [Company]. Parametern CommLinks=[comlink1,comlink2] ska då läggas till på raden för den företagsdatabasen.

Läs mer om kommunikationslänkar i Monitor.ini i avsnittet Konfigurationsfilerna i MONITOR.

Undvik dock att initiera ytterligare kommunikationslänkar i Sybase Central respektive Monitor.ini om du eventuellt använder flera protokoll i nätverket. Detta gör att systemet blir lite långsammare vid uppkopplingen, eftersom det då är flera kommunikationslänkar som alltid ska initieras mellan databasservern och klienten.

Kommunikationslänk i klient

En enskild klient kan använda en annan kommunikationslänk eller andra parametrar i kommunikationslänken genom att lägga in en egen kommunikationslänk. Den kommer då att överstyra den som är angiven i Monitor.ini. Kommunikationslänken läggs in i registret i Windows på den klientdator det gäller.

1. Du startar registereditorn på den datorn genom att söka efter regedit.exe på Startmenyn.
  2. I registereditorn går du sedan in under HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Monitor Industriutveckling AB\Monitor (på ett 32-bits Windows) eller HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Monitor Industriutveckling AB\Monitor (på ett 64-bits Windows).
  3. Lägg där in strängvärdet Connectstring med värdet CommLinks=[comlink]. T.ex. om IPX ska användas ska värdet CommLinks=IPX anges. I detta strängvärde kan du ange motsvarande parametrar på samma sätt som de anges i Monitor.ini.

I exemplet kommer datorn att använda IPX protokollet i kommunikationslänken. Detta gäller då för uppkoppling mot samtliga företagsdatabaser i MONITOR från den klientdatorn. Här går det inte att lägga in specifika kommunikationslänkar för enskilda företagsdatabaser.