Du är här: Startbok i MONITOR > Konfigurering och underhåll > Databasuppkoppling och prestanda > Konfigurationsfilerna

Konfigurationsfilerna

Konfigurationsfilen Monitor.ini är länken mellan klienten och databasservern. Filen styr bl.a. vilken databas som ska användas till varje företag, samt innehåller olika parametrar för uppkopplingen mot databasservern.

Det finns även en personlig konfigurationsfil för den enskilde användaren. Systemet skapar en sådan personlig fil för varje MONITOR-användare som registreras. Filnamnet sätts till användarnamnet i MONITOR. T.ex., användarnamnet Kalle har en fil som heter Kalle.ini. I filen lagras olika personliga inställningar, som t.ex. inställningar gjorda i Mina fönster... och Anpassa... under Inställningar på Fönstermenyn samt på andra ställen i MONITOR, vilken post som senast var öppnad, osv. Det går även att göra undantag för vissa parametrar i Monitor.ini med den personliga ini-filen, som t.ex. vilket företag som ska öppnas vid uppstart.

Konfigurationsfilerna finns i katalogen Monwin\ini. Normalt ska du inte behöva ändra eller lägga till några parametrar i konfigurationsfilerna, men det finns dock några vanliga inställningar som det är bra att du känner till och som kräver manuella ändringar i Monitor.ini. Det är t.ex. vilket företag som ska öppnas vid uppstart och att visa inloggningsfönster, generellt för alla användare. Användare behöver däremot inte göra manuella inställningar i sina personliga ini-filer, då sådana inställningar görs ifrån det grafiska gränssnittet i MONITOR.

Nedan beskrivs och ges exempel på olika inställningar i Monitor.ini som kan vara bra att känna till. En del av inställningarna har motsvarande inställningar i databasservern, se avsnittet Konfigurering av databasservern.

[Database]

I sektionen [Database] finns gemensamma parametrar för alla företagsdatabaser i systemet. Som standard finns följande rader:

DBN=DBN
UID=UID
PWD=PWD
DBF=DBF
Connectstring=DRIVER={SQL Anywhere 12};ServerName=monwin;CommLinks=ShMem,tcpip{HOST=SERVER1}

De första fyra raderna deklarerar namn på några parametrar. DBN (DataBaseName), UID (UserID), PWD (PassWorD) samt DBF (DataBaseFile). Dessa behöver inte ändras.

Raden Connectstring har ett antal parametrar som avgränsas med ett semikolon ";" på raden. Först beskrivs vilken drivrutin som används DRIVER={SQL Anywhere 12}.
Därefter följer namn på databasservern Servername=monwin (motsvarar parametern -n monwin i tjänsten för databasservern).
Efter det specificeras vilka kommunikationslänkar som används Commlinks=ShMem,tcpip, som är Shared Memory och TCP/IP (motsvarar parametern -x TCPIP i tjänsten på databasservern).
Sedan följer underparametrar till kommunikationslänkarna, det är värdnamn på servern {HOST=SERVER1} (i exemplet är datornamnet "SERVER1" på databasservern).

Serverns IP-adress kan anges istället för datornamn om det är mer passande, då anges HOST=xxx.xxx.xxx.xxx eller IP=xxx.xxx.xxx.xxx.

Det går även att ange en specifik port efter HOST eller IP, som underparameter till kommunikationslänkarna. T.ex. {HOST=SERVER1;PORT=49152}. Standard port i Sybase SQL Anywhere är 2638 om inte en specifik port anges.

Parametrarna Servername och Commlinks går även att ange specifikt på varje rad för företagsdatabas i sektionen [Company] nedan, som då överstyr samma parametrar på raden Connectstring. Det går även att helt utelämna dessa parametrar på raden Connectstring om de finns med på varje rad för företagsdatabas.

Disconnect=7200

Du kan lägga in raden Disconnect som gör att MONITOR-klienter själva kopplar ned anslutningen till databasservern efter den angivna tiden (i sekunder). T.ex. Disconnect=7200 gör att klienter kopplar ned sina anslutningar efter 2 timmar. Det är användbart så klienter inte förlorar anslutningen av yttre omständigheter, som databasserverns timeout-inställning (-ti) eller att ett energisparläge stänger av nätverkskortet i klientdatorn. Detta är omständigheter som medför att klienter får ett programkörningsfel.

Då denna rad finns med i Monitor.ini visas en liten kontakt i ett fält på statusraden i MONITOR. I detta fält går det då även att manuellt koppla ned/upp anslutningen till databasservern, genom att dubbelklicka i fältet.

[Company]

I sektionen [Company] finns en rad för varje företagsdatabas i systemet. I ett system med en (1) företagsdatabas och EFH-databasen (EFH-databas ingår i tilläggsfunktionen Elektronisk fakturahantering) finns följande rader:

001=Företagets namn;DBN=FTG_001;DBF=C:\Monwin\db\001\monitor.db
EFH=Företagets namn;DBN=FTG_EFH;DBF=C:\Monwin\db\EFH\monitor_efh.db

Det är bra att känna till parametrarna i dessa rader och vad de står för. T.ex. första raden här beskriver till vilket databasnummer första företaget i systemet hör till 001=Företagets namn, databasnamnet DBN=FTG_001 samt lokala sökvägen till databasfilen på servern DBF=C:\Monwin\db\001\monitor.db

Som nämndes tidigare går det även att lägga in parametrarna Servername och Commlinks från raden Connectstring ovan, i rader för företagsdatabaser. Det är användbart t.ex. om du behöver en ytterligare databasservertjänst och låta vissa företagsdatabaser hanteras av den tjänsten eller om det ska vara andra inställningar för kommunikationslänk i de företagsdatabaserna.

001=Namn Företag1;DBN=FTG_001;DBF=C:\Monwin\db\001\monitor.db
002=Namn Företag2;DBN=FTG_002;DBF=C:\Monwin\db\002\monitor.db
003=Namn Företag3;ServerName=monwin2;CommLinks=ShMem,tcpip{HOST=SERVER1;PORT=49152};DBN=FTG_003;DBF=C:\Monwin\db\003\monitor.db

I ovanstående exempel hanteras företagsdatabaserna 001 och 002 av databasservern monwin (styrs av de parametrarna i den generella raden Connectstring) och på raden för företagsdatabas 003 är det angivet att databasservern monwin2 i en annan databasservertjänst ska hantera den databasen. Notera också att databasservern monwin2 måste kommunicera på en annan TCP/IP port, i exemplet port 49152 istället för standardport 2638, som används av databasservern monwin enligt raden Connectstring eftersom port inte är specificerat i exemplet ovan under [Database]. Annars blir det en portkonflikt mellan de två databasservrarna monwin och monwin2, då de är på samma nätverk.

[Start]

I sektionen [Start] finns som standard följande rad:

StartUpLanguage=0

Raden StartUpLanguage beskriver vilket språk som ska vara förvalt i uppstarten (0=Svenska, 1=Engelska, 3=Finska, osv.) Det nummer som anges motsvarar ordningen för språket, där det även kan väljas under Inställningar | Byt språk... på Fönstermenyn.

Company=002

Här kan du även lägga in raden Company som talar om vilken företagsdatabas som ska öppnas förvalt för alla användare då de startar MONITOR. Company=002 talar om att företagsdatabas 002 ska öppnas förvalt. Notera dock att varje användare även kan ställa in vilket företag som ska startas upp förvalt för dem, vilket lagras i den personliga ini-filen som då överstyr denna inställning. Det görs under Arkiv | Byt företag...

Login=1

Du kan välja att alltid visa ett inloggningsfönster då alla användare startar MONITOR. Detta kan vara användbart om du t.ex. vill ha en extra säkerhet vid uppstarten av MONITOR, så att ingen obehörig kan komma in i programmet. Sätter du Login till "1" då visas loginfönstret.

[PenSettings]

Sektionen [PenSettings] kan du lägga till i de fall tilläggsfunktionen Dokumenthantering är installerad och kopplade AutoCad-ritningar skrivs ut. Här går det då att definiera vilka linjetjocklekar som ska använda för de olika pennorna i AutoCad-ritningar, som skrivs ut som kopplade dokument. Det går att ange upp till 255 pennor och linjetjocklekar från 0 till oändligt, i minsta steg om 0.1.

Ett exempel på PenSettings kan vara följande:

Pen0=0.1
Pen1=0.2
Pen2=-1
Pen3=0.4
Pen4=0.6
Pen5=1
Pen6=1.2

Om en penna ska ha samma tjocklek som i ritningen anges värde -1, alternativt definieras inte den pennan under PenSettings.

Om inte sektionen PenSettings finns med i Monitor.ini blir det alltså samma linjetjocklek som är vald i ritningens alla olika pennor.

Värden på varje penna under PenSettings får du prova fram till du blir nöjd med resultatet.

Det går inte att på förhand avgöra till vilken penna i ritningen en penna i PenSettings är kopplad.