Du är här: Startbok i MONITOR > Konfigurering och underhåll > Säkerhetsåtgärder > MONITOR Backup

MONITOR Backup

MONITOR Backup finns med i programgruppen MONITOR Affärssystem på startmenyn i Windows på servern. I MONITOR Backup lägger du upp och konfigurerar arbeten för backup, validering eller kopiering av företagsdatabaser inkl. databaserna "EFH" (för elektronisk fakturahantering) i MONITOR samt "BIS" och eventuellt "BID" (för inställningar och data i MONITOR Beslutsstöd).

MONITOR Backup består av en guide som hjälper dig vid konfigureringen. Programmet är mycket enkelt att använda och kan dessutom automatiskt skapa och uppdatera backuparbeten som aktiviteter under Schemalagda aktiviteter i Kontrollpanelen i Windows. Programmet har även ett avancerat läge, där det går att göra fler inställningar för ett backuparbete. I det läget går det också att lägga till validerings- eller kopieringsarbeten av databaser. Det går även att köra arbeten från MONITOR Backup och exportera/importera arbeten som XML-fil.

MONITOR Backup gör backup av databaser som är i drift. Programmet skapar då en ny kopia av databasen. En databas består av databasfilen Monitor.db samt loggfilen Monitor.log. Loggfilen innehåller de senaste transaktionerna. MONITOR Backup kan "trunkera" loggfilen (tömma den) vid en backup, då flyttas dessa transaktioner in i databasfilen.

MONITOR Backup sparar databaskopian i en separat katalog för varje företagsdatabas som är med i ett backuparbete. Kopian av loggfilen får det aktuella datumet och klockslaget i filnamnet. Kopiorna av databasfiler och loggfiler läggs som standard i en destinationskatalog för respektive företag i sökvägen Monwin\DBBackup på databasservern, men det går att ange en annan sökväg. Destinationskataloger skapas automatiskt i samband med att ett backuparbete körs första gången i MONITOR Backup.

Det går att välja om loggning av arbeten ska göras eller inte. Loggning av arbeten som körts kan lagras till rutin Händelsehistorik i Systemvård i MONITOR och i Loggboken under Administrationsverktyg i Kontrollpanelen i Windows. Det går även att ställa in så att denna loggning skickas som ett e-postmeddelande och som SMS. Det går att ställa in att ett arbete alltid loggas eller enbart om arbetet misslyckats.

Katalogen Monwin\DBBackup (inkl. underkataloger) på databasservern är den som ska tas med vid ordinarie säkerhetskopiering i ett tredjeparts backupprogram. Nya företagsdatabaser som läggs till i MONITOR kommer med automatiskt i ett befintligt backuparbete.

Läs mer om alla olika funktioner och inställningar i hjälpen till MONITOR Backup.