Du är här: Startbok i MONITOR > Konfigurering och underhåll > Databasuppkoppling och prestanda > Skapa en datakälla

Skapa en datakälla

För att skapa en datakälla väljer du att starta MONITOR ODBC-datakällor på den dator som ska hämta data från en företagsdatabas i MONITOR.

Programmet MONITOR ODBC-datakällor, utan några datakällor skapade.

I programmet, som bara visar ett tomt fönster första gången, väljer du Nytt företag... på Arkiv-menyn eller knappen med samma namn. I dialogrutan markerar du under Företagsval den företagsdatabas som du vill skapa datakälla till samt fyller i det användarnamn* och lösenord* som ska användas. Klicka sedan på Skapa. (Se bild nedan.)

* Det användarnamn och lösenord som ska användas får du tillgång till om du går kursen Databasåtkomst 1-2 i MONITOR. Läs mer om den kursen på www.monitor.se/customerweb/courses/.

Dialogruta för att skapa datakälla.

Under knappen Avancerat kan du även välja om datakällan enbart ska gälla för aktuell användare (Användar DSN) eller alla användare (System DSN) på datorn. System DSN är förvald.

Avancerade inställningar.

Det går bara att skapa en datakälla per företagsdatabas. Har du angivit ett felaktigt användarnamn eller lösenord måste du ta bort datakällan och börja om på nytt.

Sedan datakällan är skapad görs automatiskt ett test att det går att ansluta till företagsdatabasen. Detta visas sedan med "Ok" under Status i programmet. Varje datakälla du skapar visas på en separat rad i programmet.

En korrekt skapad datakälla.

Om det inte går att ansluta till företagsdatabasen (t.ex. för att du angivit felaktigt användarnamn eller lösenord) visas meddelandet "Kunde inte ansluta till företag!" under Status.

En felaktigt skapad datakälla.

Kontrollera och testa gärna datakällan även i ODBC Administrator där den nu också ska finnas med.