Du är här: Lager > Artiklar > Beräkna årsvolym > Arbetsgång

Arbetsgång

Välj om beräkning ska göras av enbart Årsvolym, Beläggning eller båda. Beräkningarna grundas sedan på ett av alternativen under Hämta årsvolym från. Välj även ytterligare parametrar för det val som årsvolym hämtas från.

Anm. För alternativen Årsvolym, Försäljningsprognos, Orderstock samt Årsbudget under Hämta årsvolym från gör programmet en strukturnedbrytning enligt beredningen, vilket ger till följd att det räknas fram en ny årsvolym på ingående artiklar även om dessa inte fanns med i beställningsbilden. Var därför försiktig med att i samma beräkning ta med både en huvudartikel på en struktur och samtidigt en ingående artikel i samma struktur. En sådan beräkning slutar med att det räknas fram två behov på samma artikel och dessa behov lägger programmet sedan ihop och redovisar som en total årsvolym. Detta blir egentligen endast rätt om t.ex. ingående delar säljs som reservdelar och detta därför ger en ökad årsvolym på dessa artiklar. Om det vid beredning finns villkor satta för ingående operationer eller material på artikeln (s.k. "variantberedning") inverkar detta också på resultatet. Läs mer om hur villkor berör denna rutin under Variantberedning och Beräkna årsvolym.

Hämta upp en lista med Lista på bildskärm under Fönsterfunktioner för det artikelsortiment som selekterats. Detta är ett mellansteg. Innan beräkningen / nedbrytningen börjar är det nu möjligt att dels utesluta valda artiklar, dels få programmet att göra beräkningen på en annan årsvolym än det föreslagna hämtade. Detta görs genom att avmarkera i kolumnen Ta med samt ändra i kolumnen Årsvolym.

Beräkningen startas med Starta körning under Fönsterfunktioner.

Resultat

Efter en genomförd beräkning av årsvolym kan resultaten, som visas i en ny lista, sparas till respektive artiklars grunddata. Innan det görs går det dock att välja att undanta valda artiklar i kolumnen Lagra eller manuellt ändra det framräknade värdet i kolumnen Ny årsvolym och därefter verkställa lagringen med Spara under Fönsterfunktioner.

Filtrera och sortera artikelsortiment i resultatlistan för årsvolym och skriv gärna ut den. På fliken Förhandsgranska visas hur listan ser ut vid utskrift.

Är det även valt i beställningsbilden att beräkna beläggning går det att hämta upp resultatlistan för beläggningsberäkningen. Efter en beläggningsberäkning redovisas planerade tider och kostnader per produktionsgrupp i en annan lista på fliken Beläggning. För att räkna ut antal batcher har programmet också hämtat EOK från artiklarnas grunddata. De framräknade tiderna går inte att spara utan är tänkt enbart för utskrift. Eventuella legoproduktionsgrupper skrivs i kursiv stil och redovisas enbart med kostnader.

Filtrera och sortera artikelsortiment i resultatlistan för beläggning och skriv gärna ut den.