Du är här: Systemvård > Dokumenthantering > Uppdatera dokumentsökvägar > Infoga sökvägar

Infoga sökvägar

För att infoga sökvägar välj Infoga sökväg på Informationsmenyn eller via knappen Infoga sökväg under Fönsterfunktioner när Root är markerad. En dialogruta öppnas där en fil i en mapp som ska representera sökvägen väljs på den lokala datorn eller på en annan dator/filserver. Sökvägen kommer sedan att peka på denna mapp. Det går att lägga till valfritt antal sökvägar. Underliggande mappar följer med automatiskt till en sökväg.

För att det ska gå att välja en fil i en mapp på en annan dator måste den mappen vara utdelad med läsbehörighet.

Att sätta en mapp som utdelad

För att det ska gå att skapa en sökväg till en mapp på en annan dator måste den mappen vara utdelad. Ett råd är att endast skapa utdelningar på en filserver. Det går annars lika bra att skapa utdelningar på klientdatorer, men är inte är att rekommendera eftersom en klientdator oftast stängs ned av användaren vid arbetsdagens slut.

1. För att skapa en utdelning, öppna Utforskaren på datorn/filservern.
  2. Markera den mapp lokalt på hårddisken som ska delas ut.
  3. Välj Arkiv | Egenskaper för den markerade mappen. Alternativt välj Delning och säkerhet... under höger musknapp.
  4. På fliken Dela ut och markera Delad som. (Finns inte denna flik måste Fil- och skrivardelning först installeras, se Windows-dokumentationen.)
  5. Ange eventuellt ett eget resursnamn för utdelningen (mappens namn är annars förvalt.) Det går även att ange en kommentar till utdelningen.
  6. Sätt eventuellt begränsningar på antal samtidiga användare av utdelningen under Antal användare, och begränsningar på rättigheter under knappen Behörighet… Förvalt sätts obegränsat antal användare och med läsbehörighet för alla på en ny utdelning.
  7. Om hårddisken är partitionerad för NTFS-filsystem finns även fliken Säkerhet. Där går det även att sätta behörighet på mapp- och filnivå. Förvalt har alla användare här läs- och körbehörighet.
  8. Klicka på Verkställ och OK för att skapa utdelningen. (En hand visas efteråt under mappsymbolen i Utforskaren.)