Du är här: Tillämpningar i MONITOR > Produktkonfigurator > Övriga funktioner

Övriga funktioner

De rutiner som följer med produktkonfiguratorn finns på rutinmenyn Artiklar i Tillverkning. Rutinerna omfattar bl.a. funktioner för att administrera konfigurationsgrupperna och visa statistik för order på olika konfigureringar.

Menyval i MONITOR för Produktkonfigurator.

Uppdatering konfigurationsgrupper

I rutin Uppdatering konfigurationsgrupper registreras konfigurationsgrupper som beskriver olika strukturer, alternativ och regler för hur olika varianter på produkter ska tillämpas. En konfigurationsgrupp kan i kombination med en grundberedning hantera ett flertal olika utföranden av en produkt.

Uppdatering valgrupper

I rutin Uppdatering valgrupper kan valgrupper av mer generell karaktär registreras och administreras. Med generell karaktär menas valgrupper som kan användas i flera olika konfigurationer.

De generella valgrupperna kan väljas till en konfigurationsgrupp genom att markera kolumnen G under rubrik Valgrupper i rutin Uppdatering konfigurationsgrupper.

Översättning valgrupper

Rutin Översättning valgrupper används för att översätta benämning på valgrupper till önskat språk. Översättningen görs för att benämning ska komma med på det språk som är valt på en kundorder. Valgruppernas benämning används i beskrivningen av en konfigurering som kommer ut på ordern.

Byta artikel konfigurering

Rutin Byta artikel konfigurering används för att underlätta byte av en artikel mot en annan artikel i samtliga valgrupper där artikeln ingår. Det är också möjligt att justera värden för "Till operation" och "Ingår med" för en artikel i samtliga valgrupper där artikeln ingår.

Utskrift konfigurationsgrupper

I rutin Utskrift konfigurationsgrupper finns möjlighet att lista och skriva ut en rapport som visar en sammanställning över konfigurationsgrupperna. Beroende på val av listtyp, kan olika information kring konfigurationsgrupperna visas. Listan kan t.ex. visa vilka valgrupper som ingår i konfigurationsgruppen, visa alternativ till varje valgrupp, samt visa eventuella regler och tillägg.

Utskriftsexempel från Utskrift konfigurationsgrupper.

Utskrift valgrupper

I rutin Utskrift valgrupper går de skriva ut en förteckning över de (generella) valgrupper som finns upplagda i systemet. Med generella valgrupper menas valgrupper som är upplagda i rutin Uppdatering valgrupper och som kan användas i flera olika konfigurationer.

Variabler

Rutin Variabler används om variabler ska tillämpas i produktkonfiguratorn, vilket aktiveras med en systemparameter. I denna rutin går det då att lägga upp och definiera variabler som ska vara valbara i produktkonfiguratorn. Variabler kan vara användbara vid tillverkning av måttbeställda produkter som t.ex. dörrar, fönster och speglar, där glasarean får en variabel kvantitet beroende på ramtjocklek osv. Variablerna kan vara numeriska och textvariabler, vilket gör det möjligt att t.ex. ange valfri kulör eller valfritt tryck.

Artikelöversikt konfigurering

Här går de skriva ut en förteckning som visar koppling mellan artiklar och konfigurationsgrupp. Det finns även möjlighet att skriva ut en lista med tillvalstexter för artiklar.

Ingår i konfigurering

Rutin Ingår i konfigurering visar vilken konfigureringsgrupp och vilken valgrupp artikeln ingår i. T.ex., enligt bilden nedan ingår artikel "R123" i valgrupp "Ram" och i konfigurationsgrupp "123" och "455".

Rutin Ingår i konfigurering

Orderförteckning konfigurering

Här kan utskrifter från kundorderregistret göras på artiklar som ingår i en produktkonfiguration.

Försäljningsstatistik konfigurering

Försäljningsstatistik för enbart konfigureringsbara artiklar.

De val som gjorts för varje konfigurering kommer inte med i ordinarie försäljningsstatistik. För t.ex. prognosstöd kan det vara av intresse att se hur mycket som säljs av respektive val. ”- Hur många Sportsadel har sålts och till vilka kunder.”

Ordinarie förbrukningsstatistik för dessa artiklar skapas på vanligt sätt för förbrukning till produktion och eventuell reservdelsförsäljning.

Lagervärdelista konfigurering

Lagervärdering av enbart konfigureringsbara artiklar.

Värderingen av konfigureringsbara artiklar kanske i första hand görs genom att gå direkt från PIA till kundfordran. Men om ett tillfälligt färdigvarulager ska värderas även för dessa artiklar finns det en egen lista för detta. Värderingen för lagersaldot görs enligt det standardpris som finns på kundordern som lagersaldot är avsett för.