Du är här: Verkstadsinformation > Stämplingsrutiner > Stämplingsterminal > Buntstämpling

Buntstämpling

Operationer med tidberäkningskod Fördelning enligt förkalkyl, kan i stämplingsterminalen Buntstämplas för att den tid som stämplas för dem ska fördelas ut proportionellt dem emellan med avseende på planerad tid och antal från förkalkylen. Tidberäkningskoden sätts från början per produktionsgrupp i rutinen Uppdatera produktionsgrupper, men kan också ändras för varje operation i rutinen Körplanering.

När en sådan operation väljs visas symbolen help0107.gif i kolumnen Valda, för att symbolisera att operationen är buntbar. Om flera operationer med den symbolen startas i samma stämpling utgör de en Bunt.

Knappen Lägg till på bunt

Om en eller flera buntar är startade sedan tidigare, kan en ny operation läggas till på en av dem, för att den ska ges samma starttid som operationerna i bunten och därmed också få vara med och dela på all stämplad tid för bunten. Detta görs genom att trycka på knappen Lägg till på bunt efter att den nya operationen har valts.

Exempel: Två operationer A och B med tidberäkningskod Fördelning enligt förkalkyl, startas samtidigt och utgör därmed en bunt. Följande gäller för operationerna:

A: planerat antal 10 st, planerad tid enl. förkalkyl 5 timmar.

B: planerat antal 8 st, planerad tid enl. förkalkyl 2 timmar.

Anta att 5 timmars arbete stämplas för bunten och 2 detaljer avrapporteras för vardera operationen. Fördelningen av tiden görs utifrån faktorn avrapporterat antal * planerad tid/planerat antal. Det ger:

Faktor för A: 2 * 5/10 = 1

Faktor för B: 2 * 2/8 = 0,5

Den procentuella andelen av de 5 timmarna för operationerna blir då:

A:s tid i %: 1/(1+0,5) = 67 %, vilket ger 3,3 timmar.

B:s tid i %: 0,5/(1+05) = 33 %, vilket ger 1,7 timmar.

Den procentuella fördelningen visas bl.a. i rutinen Lista stämplingar.

Buntstämpling av material

Buntrapportering av åtgånget material går att göra i de fall flera operationer avslutas samtidigt. Denna funktion aktiveras genom ett val på höger musknapp, Buntrapportering av material. Detta kräver att den anställde har rättighet att göra manuell avrapportering av material. Denna inställning görs i Uppdatering Anställda , fliken Parametrar arbete.