Under Allmänt i modulen Systemvård finns bl.a. rutiner samlade för att göra inställningar av de flesta parametrar i MONITOR. Vid leverans av systemet är samtliga parametrar ifyllda med standardinställningar.
Nedan ges en kortfattad beskrivning av samtliga rutiner i ett komplett system, under Allmänt i Systemvård.
Här läggs alla företagsuppgifter in, t.ex. post- och leveransadresser, telefonnummer, e-postadress, referenser, m.m.
Här är samtliga inställningar och parametrar för alla moduler i systemet samlade. Fönstret består av ett antal flikar, där varje flik representerar en modul. Under varje flik finns alla inställningar per modul.
I denna rutin visas efter generering, en tabell över de vardagar under året som ska ligga till grund för beräkning av leveranssäkerhet i Leverantörsvärdering oplego, Leverantörsvärdering och Leveranssäkerhet kund. Denna kalender används också för transporttidshantering på kund- och inköpsorder.
Registrera egna helgdagar
Denna rutin används för att registrera landets helgdagar i de fall landet inte finns valbart i rutinen Svensk kalender.
Här bestäms vilka startnummerserier som ska användas för varje delsystem. Innan systemet tas i drift ska startnummer anges för respektive nummerserietyp. När systemet är i drift räknas dessa startnummer upp löpande vid registreringar.
Här registreras budgetkurvor.
Här registreras olika externa valutakoder. Vid inköps- eller kundorderregistrering kan extern valuta användas vid import/export. I samband med uppdatering av leverantör eller kund anges vilken valutakod som ska vara förvalt vid order för respektive leverantör/kund.
Här registreras olika externa valutakoder. Vid inköps- eller kundorderregistrering kan extern valuta användas vid import/export. I samband med uppdatering av leverantör eller kund anges vilken valutakod som ska vara förvalt vid order för respektive leverantör/kund.
Här görs inställningar för texter och parametrar för de externa dokument som skrivs ut från MONITOR. Dessa dokument baseras på blanketter. T.ex., ordererkännande, faktura, inköpsorder, m.m.
Här formuleras de olika fritexter som sedan kan skrivas ut längst ned på alla blanketter vid olika tillfällen.
Tillverkningsorderdokument
Här görs inställningar av parametrar för vilka tillverkningsorderdokument som ska finnas, beskrivning hur tillverkningsordersatsen ska se ut med olika typer av dokument och vilka dokument som ska ingå.
Villkor
Här skapas alla villkorstabeller; Betalningsvillkor, Leveransvillkor, Leveranssätt, m.m. Villkorstabellerna används vid inköp och försäljning.
Här kan skapas både varugrupper, kundgrupper och leverantörsgrupper. Via en matris mellan dessa grupper kan ett stöd skapas för att automatiskt få försäljningskonton och inköpskonton på order.
Här definieras förvalda kund-, leverantörs- och artikelaktiviteter. Dessa blir sedan valbara i samband med registrering av en aktivitet på kund, offert, kundorder, leverantör, förfrågan, inköpsorder, artikel eller anställda. Fördefinierade aktivitesmallar som sedan kan användas för att förenkla aktivitetsregistreringen kan också skapas här. Aktivitetsmallar för avvikelser och projekt skapas också här, dock registreras själva aktiviteterna i respektive grunddatarutiner.
Här kan förklaringar till kategorier läggas upp. Dessa är ett grupperings- eller selekteringsbegrepp som kan anges på artiklar, kunder, leverantörer, projekt och anläggningsobjekt. Här anges även en text som kan tas upp som en hjälp eller förklaring för kategorin vid artikeluppdatering, kunduppdatering eller leverantörsuppdatering.
Med hjälp av fönstret kategoridelar går det att dela upp kategorifältet i olika delar, ange beskrivande text för kategoridelarna och även ange vallistor med giltiga värden för respektive kategoridel om så önskas. Det går att ange ett startvärde, en längd i antal tecken samt en typ (fritt, fritt med vallista eller tvingande med vallista) för varje kategoridel.
Här skapas prislistor. Det går att ha ett valfritt antal prislistor i systemet. Prislistor kopplas till kunder och för samtliga artiklar anges pris per prislista.
Fönstret Vallistor extra info består av en tabell där olika textalterantiv som ska vara valbara i någon av flikarna Extra info kan anges.
Här skapas de språkkoder som ska användas i systemet. För varje språkkod ska ett antal standardord översättas. Det är ord som skrivs ut på externa dokument (blanketter). Vid leverans av systemet finns svenska, engelska, finska, franska, tyska, polska, litauiska, kinesiska, ryska, norska, estniska, lettiska och danska med.
Här går det att lägga in olika generella textfraser som sedan kan utnyttjas i olika delar i systemet för att snabba upp inmatning av ofta förekommande textfraser. I ett valfritt inmatningsfält i någon rutin kan sedan fraserna hämtas upp i ett dialogfönster med kortkommandot Ctrl+F2 eller via Informationsmenyn på höger musknapp.
Här går det att lägga in meddelandetext och hyperlänkar som sedan visas på startsidor som använder textkomponenten Anslagstavla. Startsidor skapas och konfigureras i rutin Konfigurering startsida.
Här hämtas en lista som loggar olika viktigare händelser i systemet. Det kan t.ex. vara en nettobehovskörning. I loggen går det att se vem som utfört, datum, vilken rutin, samt lite ytterligare information.