Allmänt om Prisimport

Varför denna rutin?

I fönstret Prisimport kan prislistor till kunder och leverantörspriser enkelt importeras från vanliga textfiler. Även standardpris och kommande standardpris kan importeras i rutinen.

Om systeminställningen Hantera kommande pris i prislista, kund-/lev.koppling är aktiverad, under rubriken Prishantering på fliken System i Systeminställningar, går det även att välja kommande leverantörspris och kommande prislista.

Vissa leverantörer erbjuder t.ex. uppdaterade prislistor i form av en textfil eller kalkylark. Här går det då att läsa in en textfil automatiskt för att inte behöva knappa in priserna manuellt. Det går att konfigurera och ange i vilken ordning fälten ligger i textfilen. Dessa inställningar kan sedan sparas som mallar per leverantör eller generellt. Samma inställningar/val som användes vid förra importen föreslås alltså då en ny import från samma leverantör görs.

Förutsättningar för prisimport

Prisimport kan göras från textfiler. Filen ska innehålla artikelnummer och pris i två kolumner. Artikelnummer kan vara vårt artikelnummer eller leverantörens artikelnummer. Varje artikel ska ha 1 rad i filen. Alla fält som ska importeras ska ligga på samma rad i egna kolumner.

Kolumnavskiljare ska vara Tab, komma eller semikolon. Decimalavskiljare i priskolumnen ska vara punkt eller komma. Textfilen går även att skapa i t.ex. Excel.

Ett exempel ur en textfil.

Till leverantörspriser går det att importera följande fält: Artikelnummer, Ställpris, Rabatt, Leverantörens artikelnummer, Pris, Anmärkning, Ledtid, Giltighetsdatum och Fabrikat.

Till prislistor går det att importera följande fält: Artikelnummer, Pris, Ställpris, Anmärkning och Giltighetsdatum.

Till kommande leverantörspriser och kommande prislistor går det att importera följande fält: Artikelnummer, Kommande ställpris, Kommande giltighetsdatum och Kommande pris.

Dessa fält kan sedan väljas att ta med i importen och det går att ändra ordning på kolumnerna.

För att importera leverantörspris måste det finnas artikelkopplingar på vald leverantör (leverantörskoppling på artikel är samma sak). Vid import av inköpspriser går det att välja vilken typ av artikelnummer som ska användas vid importen.

För att kunna importera prislistor måste artikelnumren i textfilen stämma överens med våra artikelnummer i artikelregistret. Om artikelnummer i filen inte hittas i MONITOR visas i ett fönster en varning med de icke matchande artikelnumren listade.