Fliken Avtalsunderlag

Här går det att välja År samt fakturastatus Ej fakturerat, Fakturerat eller Samtliga.

I den övre delen av fliken visas avtalets fakturaunderlag. Här visas fakturanummer, ordernummer, fakturastatus, datum, period som underlaget avser, valutakurs, belopp och valuta. Är periodisering markerad på fliken Huvud visas knappen P Periodisering på underlagsraden där information finns avseende belopp, period och konto för periodiseringen. Längst ned visas de avtalsrader som finns på underlaget.

Tillsvidareavtal

Är avtalstiden Tillsvidare skapas underlag automatiskt för 12 månader framåt. Om avtalet har avtalet ett slutdatum skapas underlag fram tills detta datum. Ändras status eller avtalstiden på avtalet kommer skapade underlag som ej är fakturerade att anpassas efter detta.

Kreditera en faktura knuten till ett avtalsunderlag

Högerklicka på raden du vill kreditera (raden måste ha fakturastatus Fakturerad) och välj Kreditera underlag. Rutinen Frisläpp fakturaunderlag från avtal öppnas. Markera Frisläpp och spara. Kreditfakturan ska kopplas i rutinen Registrera leverantörsfakturor.

Efter krediteringen så kopieras avtalsraden på nytt, med samma datumperiod som ursprungsfakturan så att du har chans att ändra avtalet och sedan fakturera på nytt igen.

Vid kreditering av en faktura knuten till ett avtal med faktureringsmetod Förskott, så skapas även en negativ periodisering för kreditfakturan.

Det är viktigt att skapa kredit på detta sätt för att få en koppling mellan avtal och kreditfaktura.

Informationsmenyn finns bl.a. val för att frisläppa ett leverantörsfakturaunderlag.