Inställningar för estnisk moms

Innan det går att använda den estniska momsredovisningen måste dessa inställningar göras.

EDI-kopplingar

I rutinen EDI-kopplingar ska EDI-kopplingen Form KMD skapas. Lägg till en ny rad och ge formatet valfritt namn. Välj sedan formatgrupp 222 och formatnummer 223. Välj katalog för filen och ange ett valfritt filnamn.

Systeminställningar

Avmarkera parametern Preliminärbokning av leverantörsfakturor, under Leverantörsreskontra på fliken Inköp i Systeminställningar.

Avmarkera parametrarna Summerat integrationsunderlag för definitivbokade leverantörsfakturor och Summerat integrationsunderlag för kundfakturor, under Integration på fliken Redovisning i Systeminställningar.

Uppdatering leverantörer och Uppdatering kunder

Ange leverantörens Organisationsnummer under fliken Adresser/Villkor i rutinen Uppdatering leverantörer.

Ange kundens Organisationsnummer under fliken Adresser/Villkor i rutinen Uppdatering kunder.

Momskoder

Ange de momskoder som ska användas i rutinen Momskoder.

Kontoplan

I rutinen Kontoplan ska alla inköps- och försäljningskonton uppdateras med momskoder. Dessa momskoder används sedan för att sätta en föreslagen momskod på transaktionerna vid kontering i rutinerna Registrera verifikationer och Registrera leverantörsfakturor. Se till att ange rätt momsrad på varje konto för att kopplingen till KMD-rapporten ska bli korrekt.

Öppna rutinen Utskrift momsrapport och välj listtyp KMD och tyck på Lista bildskärm för att visa alla momsrader.

Kontoplan / Standardkonton

I rutinen Kontoplan / Standardkonton ska momskonton knytas till rätt momskod beroende på momskod och in- och utgående moms.