Fliken Projekttyper

Här går det att registrera eller ta bort projekttyper. Projektgrupp samt ansvarig ska väljas för projekttypen.

Projekttyp anges för att tala om vilket slags projekt det avser. Projekttypen styr dels vilka förvalda aktiviteter och kostnader som hämtas upp till projektet då det skapas. Dessa förvalda inställningar görs under fliken Förvalda värden. På projekttyp ska AFFO % och vinstpåslag anges. Dels används projekttyp också som grupperings- och selekteringsbegrepp i ett flertal listor. Dels påverkar projekttypen även hur vissa kostnader beräknas. Projekttypen styr Vinstberäkningsmetod och Prissättning. För vinstberäkningsmetoden Successiv vinstavräkning finns följande val för prissättningen: Löpande, Löpande med vinstpåslag och Fast pris. Med valet Löpande med vinstpåslag så kommer beräkningen av den periodiserade intäkten att beräknas med ett påslag på kostnaderna. Löpande och Fast pris beräknar den periodiserade intäkten utifrån färdigställandegraden på projektet. Fältet Prissättning aktiveras om Successiv vinstavräkning är vald. Då aktiveras även fältet Vinstpåslag % där ett vinstpåslag kan anges samt fälten Kostnadsställe och Kostnadsbärare. Om något anges i dessa fält så kommer det att överstyra kostnadsstället/kostnadsbäraren som angetts på konton för successiv vinstavräkning Kontoplan / Standardkonton.

För en detaljerad förklaring av de olika prissättningsalternativen se Inställningar i Registrera grunddata projekt.

Exempel på projekttyper kan vara utvecklings-, tillverknings- eller anläggningsprojekt.