Rutinen Vinstberäkning

För vinstberäkningen finns rutinen Vinstberäkning under Redovisning | Projekt. I listtyp Standard väljer man de projekt som man vill beräkna via selekteringar på fliken Beställning. Man kan välja att titta på vissa projekt eller projekttyper i taget och spara varje beställning för sig och därefter skriva ut journalen för samtliga. Så länge journalen inte är nollställd så kan man göra om beräkningen. Endast projekt med status 3 och som har Successiv vinstavräkning vald som vinstberäkningsmetod på projekttypen visas i listan.

Rekommenderat arbetssätt

Tanken är att beräkningen ska göras i slutet av varje månad då övriga bokföringsposter som kan påverka utfallet på projektet är klara. Den aktuella perioden föreslås alltid under fliken Beställning. Beräkningen är baserad på loggposter och fakturor med verifikationsdatum/fakturadatum inom den aktuella perioden.

I listan går det att välja om Budget ska visas. Beräkningarna baseras på prognosen så att budget är enbart för jämförelse.

Överst i listan visas de projekt som har en färdigställandegrad utanför intervallet 0 – 100 %. Färdigställandegraden är rödmarkerad för att tydligt markera att denna bör granskas och åtgärdas innan beräkningen sparas, så att man inte får felaktigt resultat.

I sektionen Prognos, listtyp Standard, finns en knapp med en editeringspenna. Om man klickar på denna knapp så visas de kostnads- och intäktstyper som finns på aktuellt projekt. Det är möjligt att uppdatera prognosen om förutsättningarna har ändrats. Denna ändring påverkar beräkningen av färdigställandegraden och den beräknade upparbetade intäkten. När man sparar vinstberäkningen så uppdateras prognosen i rutinen Registrera projekt för det aktuella projektet, förutsatt att projektet är markerat i listan och därmed sparas.

Har man trots rekommendationerna bokfört en intäkt (t.ex. förskott) mot ett balanskonto så kommer denna att visas med ett utropstecken efter intäkten i Utfall. Om man för muspekaren över utropstecknet visas en tooltip med information samt beloppet.

Är systeminställningen Editeringsbar färdigställandegrad i Vinstberäkningen aktiverad, visas en knapp med en editeringspenna efter kolumnen för färdigställandegraden också. Då finns möjlighet att ändra färdigställandegraden för beräkningen. Ångrar man den manuellt angivna färdigställandegraden kan man klicka på pennan igen och ta bort värdet. Då kommer det beräknade värdet att användas istället.

Vidare visas färdigställandegraden på projektet föregående period i egen kolumn. Om färdigställandegraden editerades manuellt i föregående period så visas den i fet stil. Om man för muspekaren över den fetstilade färdigställandegraden så visas den beräknade färdigställandegraden i en tooltip.

Den beräknade upparbetade intäkten visas i kolumnen Avräkning. Även TG i % visas och kan jämföras mot TG i prognosen och budgeten för en rimlighetsbedömning.

Projekt som markeras med en bock till vänster i listan sparas och kommer även att inluderas i summeringen uppe till höger i listan. Man kan markera och avmarkera samtliga projekt i listan via kryssrutan på rubrikraden.

Markeras ett projekt visas projektinformation nederst i bilden avseende projekttyp, vinstavräkningsmetod, prissättning, beräkningsgrund för färdigställandegrad och eventuell vinst %.

Det rekommenderade arbetssättet är att ta fram och spara vinstberäkningen per den sista i varje månad. Därefter skriver man ut vinstberäkningsjournalen med verifikationsdatum per den sista i varje månad. Innan vinstberäkningen görs för perioden så vänder man först intäktsperiodiseringen för föregående månad. Se mer under Vändningsverifikat.