Du är här: Startbok i MONITOR > Konfigurering och underhåll > Databasuppkoppling och prestanda > Konfigurering av klient

Konfigurering av klient

Det finns ett antal startparametrar som går att lägga in på kommandoraden i genvägen till MONITOR-klienten och som är bra att känna till.

Startparameter L

För att avsevärt höja prestandan i MONITOR finns det en startparameter som gör att MONITOR-klienten kopierar programfiler från mappen Monwin på databasservern till en lokal mapp och sedan kör lokalt på datorn.

Vid en klientinstallation läggs startparameter L in automatiskt av installationsprogrammet. Nedanstående beskrivning gäller om du skapar en egen genväg för att starta MONITOR-klienten.

Startparametern lägger du in genom att högerklicka på genvägen MONITOR Affärssystem under startmenyn och väljer Egenskaper. Där väljer du sedan fliken Genväg.

Lägg in ett blanksteg samt L=[enhet:\katalog\.] efter "monwin.exe" i fältet Mål. T.ex. om mappen C:\Monwin angavs vid klientinstallationen, ska det här stå L="C:\Monwin\." efter monwin.exe.

Fältet Mål under Egenskaper för genvägen till MONITOR.

Obs! Om du skapar en egen genväg till MONITOR måste du alltså lägga in L-parametern manuellt enligt ovan (såvida du inte kopierar originalgenvägen från startmenyn, för då följer L-parametern med). Om du inte har en L-parameter angiven i genvägen kommer MONITOR-klienten att köra direkt mot servern och då kommer t.ex. inte den lokala hjälpen i MONITOR att fungera. Dessutom kommer du då att hålla filer låsta på databasservern för andra användare.

Vid första uppstarten efter en uppdatering av MONITOR Server kommer kopieringen att upprepas automatiskt. Notera dock att denna kopiering till lokala klientkatalogen bara sker vid första uppstarten efter en uppdatering och då kopieras de programfiler som förändrats vid uppdateringen.

Kopiering sker och visas i startfönstret.

Det sker även en kopiering vid en uppstart om filer har uppdaterats på annat sätt (ett vanligt fall är blankettfiler som kanske fått ändrade blankettparametrar). Även i det fallet är det bara de förändrade filerna som kopieras.

Genom att köra MONITOR-klienterna på detta sätt avlastas en del trafik på nätverket och du kommer att märka en avsevärd skillnad i prestanda. Notera att du fortfarande kör mot samma databas på servern, enda skillnaden att programfilerna körs lokalt.

Övriga startparametrar

Utöver ovanstående startparametrar finns det två startparametrar F och U som är bra att känna till. Med dem går det att styra vilken företagsdatabas MONITOR ska öppna samt vilken användare MONITOR ska starta med. Läs mer om dessa under Lägga in företag och användare som öppnas vid uppstart.

Det finns även två startparametrar A och W som kan nämnas i sammanhanget. Dessa två startparametrar används vid automatiska batchkörningar i MONITOR. Läs mer om det i avsnittet Startparametrar för automatisk körning i kapitlet Automatiska körningar.