Du är här: Startbok i MONITOR > Konfigurering och underhåll > Anslutning av fjärranvändare / nätverk > MONITOR-klient på terminalserver

MONITOR-klient på terminalserver

Fjärranvändare delar på en MONITOR-klient som installeras på en terminalserver. Även lokala användare i nätverket kan givetvis dela på denna MONITOR-klient.

Det går även att dela ut MONITOR-klienten som en "publicerad applikation" på en terminalserver, om du t.ex. inte vill att fjärranvändare ska få tillgång till hela fjärrskrivbordet. För det krävs Windows Terminal Services eller en annan applikationsserver (t.ex. Citrix) som terminalserver.

Tänk på att en terminalserver behöver rejält med primärminne (RAM), särskilt om det är många samtidiga användare som kör MONITOR-klienten på den. För varje användare som kör MONITOR startas en separat process av monwin2.exe på terminalservern. Beräkna därför mängden RAM utifrån hur många användare som samtidigt kommer att köra MONITOR på terminalservern, plus den mängd som går åt till operativsystem och eventuella andra applikationer. Räkna med att en process av MONITOR (monwin2.exe) i snitt tar ca 200 MB.

En klientinstallation av MONITOR görs i "administrativt läge" på terminalservern, alltså via Lägg till/ta bort program i Kontrollpanelen. Då är MONITOR-klienten korrekt installerad och startparameter L="[sökväg till lokal klientkatalog]" finns med i startkommandot på genvägen till MONITOR på terminalservern. Läs mer om startparametrar i avsnittet Konfigurering av klient under Databasuppkoppling och prestanda i denna handbok.

Administratören ska se till så att alla användarna har samma eller likadan genväg till MONITOR (monwin.exe) i klientkatalogen på terminalservern.