Du är här: Lager > Artiklar > Beräkna årsvolym > Beräkna beläggning

Beräkna beläggning

För att få programmet att beräkna beläggning på det selekterade sortimentet måste denna ruta vara ikryssad. Detta går att göra med eller utan att beräkning av ny årsvolym utförs. Beräkna beläggning kan inte göras om Förbrukningsstatistik är vald under Hämta årsvolym från.

Nedanstående parametrar finns för beläggningsberäkning.

Kostnadsfaktoralternativ

I fältet Kostnadsfakt. väljs ett kostnadsfaktoralternativ (1-7). Detta alternativ multipliceras med totala tiden för varje operation på varje artikel och redovisas som kostnad för arbete i listan.

Det alternativ som ska vara förvalt går att välja med parametern Förvalt kostnadsfaktoralternativ (1-7), under Produktionsgrupp på fliken Tillverkning i Systeminställningar. Det finns sammanlagt 7 olika alternativ att välja här.

De olika kostnadsfaktoralternativ som finns.

Varje alternativ består av en kombination av de tre kostnadsfaktorer som går att ange på en produktionsgrupp. Tillämpas undantag kostnadsfaktorer, vilket väljs med parametern Använda undantag kostnadsfaktorer på samma plats i Systeminställningar som ovanstående parameter, så går det att ange två undantag för kostnadsfaktorerna på en produktionsgrupp. På en operation i Beredning går det sedan att välja om ett undantag för kostnadsfaktorer gäller för en viss operation på en artikel. Detta undantag beaktas sedan här vid beräkning av kostnad för arbete.

Ytterligare information om kostnadsfaktorer finns i hjälpen för Uppdatera produktionsgrupper i Tillverkning.

EOK

Välj ett förvalt EOK antal. Detta värde kommer att sättas på de selekterade artiklar som saknar EOK.

Förvalt detaljerad

Markera Förvalt detaljerad om listan direkt ska visa beläggning på ingående operationer per produktionsgrupp. Annars är detta ett visningsalternativ i listan efter beräkning, återfinns där som Visa detaljerad i Informationsmeny under höger musknapp.

Ta med lego

Avmarkera Ta med lego om legoproduktionsgrupper inte ska tas med i beräkningen.