Du är här: Systemvård > Allmänt > Systeminställningar > Produktionsgrupp

Produktionsgrupp

Under denna sektion finns inställningar som berör produktionsgrupper.

Rubrik till kostnadsfaktor 1-3

Här anges rubriker för de 3 olika kostnadsfaktorer som sätts på produktionsgrupper. För ytterligare information om kostnadsfaktorer, se även hjälpen i Uppdatera produktionsgrupper. Förvald rubrik är K-fakt 1 - K-fakt 3.

Förvalt kostnadsfaktoralternativ

Här anges det kostnadsfaktoralternativ 1-7 som ska vara förvalt vid kalkylberäkning. Varje kostnadsfaktoralternativ består av en viss kombination av kostnadsfaktorer. Läs mer om kostnadsfaktorer i online-hjälpen under Uppdatera produktionsgrupper och i t.ex. Förkalkyl, där de olika kostnadsfaktoralternativen väljs. Förvalt alternativ här är 1 som innebär endast kostnadsfaktor i 1:a kolumnen i Uppdatera produktionsgrupper.

Använda undantag kostnadsfaktorer

Här går det att välja om undantag till kostnadsfaktorer ska tillämpas. Genom att aktivera denna systeminställning visas förutom en ordinarie uppsättning kostnadsfaktorer, två undantags kostnadsfaktorer för varje produktionsgrupp. På produktionsgruppen anges timkostnad samt namn på undantagen.

På en operation i Beredning väljs sedan om ordinarie kostnadsfaktorn eller någon av de två undantagen ska användas. Detta val påverkar därefter i Förkalkyl i beräkningen av arbetskostnad. Kostnadsfaktoralternativ lagras på en tillverkningsorder vid avrapportering av operationen och följer sedan med ordern genom hela flödet, t.ex. i PIA-beräkning och Efterkalkyl. Undantag kostnadsfaktorer kan ses och/eller ändras i flera rutiner t.ex. Består av/Strukturlista, Produktionsgruppsanalys, Tillägg/ompl, Orderfråga och Utskrift produktionsgrupper. Undantagen beaktas även i Beräkna årsvolym med Beräkna beläggning aktiverat.

Ett vanligt exempel på tillämpning av undantag kostnadsfaktorer är t.ex. en produktionsgrupp eller maskin som ibland körs med lägre bemanning eller t.o.m. obemannad. Det skulle då innebära att lönekostnaden blir lägre i de två fallen än med ordinarie bemanning. Ett annat exempel kan vara en laserskärmaskin som för vissa material i vissa operationer behöver en dyrare gas. Det skulle då innebära att kostnaden för förbrukningsmaterial blir högre i de fallen.

För att hantera tillfälligt olika bemanning i produktionsgrupper även i beläggningen, finns systemparametern Använda undantag bemanningsfaktor på operationer under Beredning.

Visa fliken Extra info i Uppdatera Produktionsgrupper

Här går det att välja om fliken Extra info ska visas i rutin Uppdatera produktionsgrupper. Det går att välja att visa en flik med eller utan en tabell.

På denna flik går det att lägga in ytterligare valfri extra information i ett antal textfält, datumfält, heltalsfält och decimalfält. Fältrubrikerna går att anpassa efter eget behov via Egenskapshantering. Uppgifterna kan sedan användas i egna rapporter, osv.