Du är här: Tillverkning > Artiklar > Består av / Strukturlista > Allmänt om Består av / Strukturlista

Allmänt om Består av / Strukturlista

Vad skrivs ut i denna rutin?

I denna rutin går det att från beställningsbilden se vad en strukturartikel (huvudartikel) består av för underliggande artiklar. Det går ta fram en rapport (strukturlista) på dessa underliggande artiklar och material eller operationer till den valda artikeln. Listan visar en komplett nedbrytning av en strukturartikel i så många nivåer som önskas. Som komplement finns även rutinen Styck- operationslista som visar vad en strukturartikel består av i en nivå.

Finns instruktioner angivna vid beredning på artikeln kan de skrivas ut här. Finns tilläggsfunktionen Verktygshantering installerad går det även att skriva ut verktyg som är kopplade till operationerna.

Hanteras överantal på operationer och material, visas detta även här. Inställningskvantitet och Extra(%) visas i informationsrutor i strukturträdet och i utskriven rapport på operationer för redovisning av inställningskvantitet och Extra(%) på material för redovisning av andel spillmaterial i procent. Överantal för operationer och material sätts med systemparametrar under Beredning på fliken Tillverkning i Systeminställningar.

Genom att utnyttja Informationsmenyn på höger musknapp går det att få fram ytterligare informationsrutor på operationer och material i strukturträdet.

Det går att exportera nivå- och operationslista i strukturträdet. Dessa sparas till tab-separerade textfiler.

Variantberedning

Strukturer byggs upp i rutin Beredning. Om det vid beredningen angetts villkor för ingående operationer eller material på artikeln (s.k. "variantberedning") kan dessa visas i strukturlistan. Läs mer om hur villkor berör denna rutin under Variantberedning och Består av/Strukturlista.

Konfigurering i Består av / Strukturlista

Om tilläggsfunktionen Produktkonfigurator är installerad och då en konfigureringsbar artikel (artikel kopplad till en konfigurationsgrupp) hämtas upp i beställningsbilden, öppnas automatiskt ett konfigureringsfönster. I detta fönster går det då att konfigurera produkten innan strukturen hämtas upp. Läs mer om detta konfigureringsfönster under kapitlet Produktkonfigurator i handboken Tillämpningar.

Konfigureringsfönstret kan hämtas upp manuellt på en tillverkningsorderrad via knappen under kolumnen Konf.

Vilka uppdateringsmöjligheter finns det?

Det finns inga uppdateringsmöjligheter i denna rutin.

Vilka grafiska presentationer finns det?

Höger halva av fönstret består av ett grafiskt strukturträd. Där går det att se och granska alla underliggande artiklar och operationer i de antal nivåer som angetts, samt se av vilken typ respektive artikel är. Operationer och de olika artikeltyperna Köpt, Tillverkad, Lagerförd samt Fiktiv representeras av separata symboler i olika färger. Förklaring visas i nedre delen av beställningsbilden.