Du är här: Tillämpningar i MONITOR > Produktkonfigurator > Konfigureringsfönster

Konfigureringsfönster

Vid en konfigurering görs val hur en produkt ska byggas upp med hjälp av olika variabler, valalternativ i valgrupper (artiklar) och regler. Konfigureringen sker i ett Closedkonfigureringsfönster i samband med offerering, kund- och t-orderregistrering, förkalkylering och leveranstidskontroll. Konfigureringsfönstret öppnas automatiskt då en artikel kopplad till konfigurationsgrupp hämtas upp på en orderrad t.ex.

Fönstret Konfiguration för artikel.

Variabler

Om variabler tillämpas och finns definierade i konfigurationsgruppen visas Variabler ovanför valgrupperna. Markeras det alternativet visas sektionen ClosedVariabler, där värden för numeriska variabler kan anges, t.ex. de mått som gäller för produkten. För textvariabler går det att ange alfanumerisk text, t.ex. en kulörkod för färg.

Variabler.

Variabler kan vara tvingande, då måste ett värde anges.

Variabler kan vara styrda från valgrupp, det innebär att de här kan visas eller döljas om berörda valalternativ i valgrupper är valda.

Angivna värden i variablerna kan komma ut under Konfiguration på tillverkningsorderdokument. Värdena kommer även med som fritextrader på kundorder, såvida inte "Inget" är valt i fältet Infoga valtext i konfigureringsfönstret. En förutsättning för att en variabel ska komma med ut på orderdokument är att kolumnen V är ibockad på variabeln i konfigurationsgruppen. Den går inte att bocka i/ur här i konfigureringsfönstret.

Användande av variabler aktiveras med systemparametern Tillämpa variabler under Produktkonfigurator på fliken System i rutin Systeminställningar.

Välja alternativ i valgrupp

I sektionen Välj valgrupp markeras valgrupperna i tur och ordning där ett eller flera valalternativ i valgruppen ska väljas.

Här går det att expandera varje valgrupp var för sig i strukturträdet med höger piltangent eller via dubbelklick med musen. Med knappen går det att expandera alla sektioner.

Det går att navigera i denna sektion med upp- och nedpiltangenterna och välja markerat alternativ i en valgrupp med Ctrl+Enter. Det går även att använda "dra och släpp" med muspekaren för att välja ett alternativ och dra det till nedre sektionen Vald konfiguration.

Principen är att alla val i en konfiguration ska kunna göras i denna sektion, såvida inte ett annat antal än förvalt ska anges. Det måste då göras i sektionen Välj alternativ i valgrupp. Den sektionen går även att använda för att välja ett eller flera alternativ i valgruppen (beroende på typ av valgrupp) som ska ingå i konfigurationen.

Om variabler tillämpas kan valalternativ och valgrupper vara styrda av regelformler. Det innebär att vissa valalternativ kan bli uteslutna eller inkluderade, beroende på angivna värden i variablerna i konfigureringsfönstret. Valgrupper kan dock bara bli uteslutna.

Om ett valalternativ blivit uteslutet eller inkluderat går det hålla muspekaren över det och se regeln i en s.k. "tooltip". Det går även att se ett valalternativs Extra benämning i en tooltip genom att hålla muspekaren över valalternativets benämning i denna sektion och i sektionen Vald konfiguration.

Bilder

Genom att klicka på symbolen som ser ut som en kamera längst upp till höger i fönstret går det att ta fram/dölja bilder som lagts till markerat alternativ (artikel) i valgruppen. Det går att ändra visningsstorlek av bilden genom att klicka och dra i den vertikala och horisontella ramen till vänster och under bildvisningsområdet.

Knappen Kommentar

Det går att lägga till kommentarer till en konfiguration med knappen Kommentar i mitten av konfigureringsfönstret. Det är interna kommentarer om t.ex. pris, olika val, ändringar, osv., och som kan vara användbart att ange till en konfiguration. Kommentarerna skrivs inte ut på några externa dokument, som t.ex. offert och kundorder. Finns tilläggsfunktionen Dokumenthantering installerad visas knappen Dokumentvisning där det går att koppla externa dokument som hör till en konfiguration, t.ex. ritningar, specar, osv. Kopplade dokument har ingen automatisk utskriftsmöjlighet, men kan ses på tillverkningsorder och serienummer. Läs mer om kommentarsfönstret under Lägga in kommentarer eller instruktioner i kapitlet Generellt i Startboken.

Vald konfiguration

I denna nedre sektion går det att se den valda konfigurationen med Valgrupp, Valalternativ och Antal. Antal går att ändra här såvida inte det visas i kursiv stil.

Finns en kvantitetsformel angiven på ett valalternativ i konfigurationsgruppen visas antalsfältet för den artikeln i en rosa färg till nödvändiga variabler angivits i konfigurationen. Den rosa färgen betyder att kvantitetsformeln inte kunde beräknas, p.g.a. att variabel inte angivits. Då alla nödvändiga variabler angivits skiftar antalsfältet färg till ljusgrönt och det går att se kvantitetsformeln i en "tooltip" genom att hålla muspekaren över antalsfältet. Samma princip gäller även för prisfälten om det finns prisformel angiven på artikeln, se nedan.

Under Visa går det att markera om artikelbenämningen ska komma ut på offert- och orderrader. Finns en alternativ valtext för artikeln (valalternativet) är det den som kommer ut istället för den ordinarie artikelbenämningen. En alternativ valtext kan anges på artikeln på fliken Allmänt i rutin Uppdatering artiklar.

Under Valgrupp visas en Variantkod, som beror på vald konfiguration och hur variantkod är definierad i rutin Uppdatering konfigurationsgrupper.

Priser

Är det på kundorderrad eller offertrad som konfigureringsfönstret hämtas upp, så visas i sektionen Vald konfiguration en prisinformation för grundartikel och alla valda artiklar i konfigurationen. Det förvalda priset och rabatten hämtas enligt motsvarande regelverk som en vanlig kundorderrad. En skillnad för en konfigurationsrad istället för en kundorderrad, är att det på en kund går att definiera en speciell prislista för konfigurationsrad. Det görs i fältet Prislista konfig på fliken Adresser/Villkor i Uppdatering kunder.

I vänstra kolumnen Pris går det att vid behov välja eller ange ett annat bruttopris på artikeln. Det går även att ange en bestämd Rabatt. I den högra priskolumnen Belopp visas aktuellt nettopris på grundartikel och valda artiklar i konfigurationen. Nettopriset på grundartikeln går att justera här. Rabatten räknas då ut automatiskt.

Finns en prisformel angiven på en artikel visas prisfälten för den artikeln i en rosa färg tills nödvändiga variabler angivits i konfigurationen. Den rosa färgen betyder att prisformeln inte kunde beräknas, p.g.a. att variabel inte angivits. Då alla nödvändiga variabler angivits skiftar prisfälten färg till ljusgrönt och det går att Closedse prisformeln i en tooltip genom att hålla muspekaren över ett prisfält. Samma princip gäller även för antalsfältet om det finns kvantitetsformel angiven på valalternativet i konfigurationsgruppen.

Formler i antals- och prisfält visas genom att hålla muspekaren över fälten.

Längst ned under både pris och beloppkolumnen visas Summa för konfigurationsval och Grundpris artikel (utan konfiguration) samt Summa konfiguration.

Längst till höger går det under kolumnen Std.pris att se standardpriset på varje artikel och Summa standardpris, för jämförelse med valt pris för konfigurationen. Även detta pris kan hanteras via prisformel.

Längst ned till vänster visas även täckningsbidraget TB och täckningsgraden TG för vald konfiguration och valt pris.

Vikt

De ingående artiklarnas vikter i konfigurationen summeras. Vikten förs över till orderraden på motsvarande sätt som priset förs över till orderraden. Vikten på orderraden används sedan för viktberäkning i t.ex. Utleveranslista och Utskrift speditionsdokument.

För en artikel som t.ex. har enheten meter (m) gör en prisformel en enhetsomvandling för att få fram ett pris/m. För att viktberäkningen av artikeln i ett sådant fall ska bli rätt i konfigureringsfönstret, behöver även vikten beräknas som vikt/m. Detta görs via prisformeln om systemparameter Använd prisformel för viktberäkning i konfigurationsfönster är aktiverad, under Produktkonfigurator på fliken System i rutin Systeminställningar.

Då ovanstående systemparameter är aktiverad visas viktfältet för den artikeln i en rosa färg till nödvändiga variabler angivits i konfigurationen. Den rosa färgen betyder att vikten inte kunde beräknas, p.g.a. att variabel inte angivits. Då alla nödvändiga variabler angivits skiftar viktfältet färg till ljusgrönt och det går att se viktberäkningsformeln i en "tooltip" genom att hålla muspekaren över viktfältet. Samma princip gäller även för prisfält respektive antalsfält, enligt ovan.

Infoga valtext

Är det på kundorderrad eller offertrad som konfigureringsfönstret hämtas upp så visas i sektionen Vald konfiguration ett fält Infoga valtext. Här går det att välja vilken ytterligare information som ska infogas med valtexten på orderrad. Med systeminställningen Infoga valtext på offert/order, under Produktkonfigurator på fliken System i Systeminställningar, går det att styra vilket alternativ som ska vara förvalt.

Konfigurationsfönstret lagrar nu den inställning som gjorts i fältet Infoga valtext tillsammans med varje konfiguration, så att det blir samma inställning om man tar upp en befintlig konfiguration och ändrar något i den.

Den inställning som gjorts i fältet Infoga valtext lagras tillsammans med varje konfiguration, så att det blir samma inställning om det görs ändringar i en befintlig konfiguration.

Infoga serienr

Är det på kundorderrad eller offertrad som konfigureringsfönstret hämtas upp, så går det med kryssrutan Infoga serienr välja om serienummer för produkten ska skapas och infogas som en radtyp 5 (Serienummer) på kundordern. Serienummer hämtas då från aktuell nummerserie vid Bekräfta i konfigureringsfönstret. Serienumret lagras dock inte produktregistret förrän ordern sparas. Ett serienummer kan bestå av maximalt 40 tecken.

För att infoga serienummer vid konfigurering gäller följande förutsättningar:

Notera att det är endast det antal som står på kundorderraden när konfigurationen bekräftas (knappen Bekräfta i konfigureringsfönstret) som serienummer skapas till.

Fryst pris

Är det på kundorderrad eller offertrad som konfigureringsfönstret hämtas upp, så går det med kryssrutan Fryst pris välja om priset på en konfigurering ska vara fryst eller ej. Fryst pris är användbart t.ex. om priset är uppgjort i förhand med kunden. Om ändringar görs i efterhand på en konfigurering med fryst pris så kommer inte priset på orderraden att ändras, oavsett vilket pris som konfigureringen visar.

Med systemparametern Förvalt fryst pris i konfigurationsfönster, under Produktkonfigurator på fliken System i Systeminställningar, går det välja om denna kryssruta ska vara förvald eller ej.

Konfigurationsgrupp

Vid rubriken Konfigurationsgrupp längst ned i konfigurationsfönstret visas namnet på aktuell konfigurationsgrupp som konfigurationen bygger på. Om konfigurationsgrupp byts på artikeln efter att ordern är skapad, visas här även namnet på artikelns konfigurationsgrupp i röd text. Om muspekaren förs över namnet på en konfigurationsgrupp här visas även en "tooltip" med förtydligande information om vilken konfigurationsgrupp det är.

Skapad av / Ändrad av

Längst ned i fönstret visas även vilken användare som skapade respektive ändrade konfigurationen, med datum och klockslag.

Knappen Kalkylera

Med knappen Kalkylera går det att få en beräknad standardprissumma samt beräknat TB och TG, för att få fram en korrekt tillverkningskostnad. Den beräknade standardprissumman kan skilja sig från den ursprungliga standardprissumman i kolumnen Std.pris. (som är summan av standardpris för konfigurationsval och grundpris artikel i kolumnen). Skillnaden kan bero på tillägg och variantkoder samt kvantitetsformler och prisformler på ingående operationer och material. Den korrekta standardprissumman kan därför inte erhållas direkt i konfiguereringsfönstret, utan att en beräkning görs.

Då standardprissumman samt TB och TG räknats fram får de värdena en orange bakgrundsfärg i konfigureringsfönstret. Görs en ändring av valt alternativ i valgrupp eller värden i variabler, ska en ny kalkylering göras. Den beräknade standardprissumman ingår i à-pris på orderraden då konfigureringen sparas med knappen Bekräfta.

Knapparna Bekräfta och Avbryt

Med knappen Bekräfta så adderas vald konfiguration och ändringar sparas. Hämtas konfigureringsfönstret upp igen på t.ex. samma order, så är det den valda konfigurationen som visas. Notera dock att vald konfiguration inte sparas permanent förrän offert, order, kalkyl, osv. sparats.

Med knappen Avbryt så försvinner alla val som gjorts i fönstret. Hämtas konfigureringsfönstret upp igen på samma order t.ex., så är det den förvalda konfigurationen som återigen visas.

Fönsterfunktioner

Då konfigureringsfönstret är öppet finns det några särskilda funktioner i verktygsfältet Fönsterfunktioner.

Välj Avbryt för att stänga konfigureringsfönstret (finns även som knapp i fönstret).

Välj Bekräfta för att addera vald konfiguration och spara ändringar (finns även som knapp i fönstret).

Välj Ta bort textrad för att ta bort markerad textrad som lagts till med nedanstående alternativ.

Välj Infoga textrad för att infoga en textrad efter den rad som är markerad i konfigurationen. Med en textrad går det t.ex. att lägga till ett fritt val som inte påverkar vare sig pris, ingående material eller operationer. En textrad kan även användas för att kommentera ett valalternativ som lagts till från en valgrupp.