Du är här: Tillverkning > Artiklar > Uppdatering konfigurationsgrupper > Allmänt om Uppdatering konfigurationsgrupper

Allmänt om Uppdatering konfigurationsgrupper

Vad är en konfigurationsgrupp?

En konfigurationsgrupp är ett komplement till en grundberedning och är en struktur som beskriver alternativ och regler för hur olika varianter på produkten ska tillämpas. Konfigurationsgruppen kan i kombination med grundberedningen hantera ett flertal olika utföranden av en produkt. Grundberedningen ska beskriva det gemensamma utförandet för alla varianter, medan konfigurationsgruppen beskriver alla valmöjligheter och hur dessa ska tillämpas.

I samband med t.ex. orderregistrering, kalkylering, offerering, m.m., görs val utifrån de alternativ och regler som upprättats i konfigurationsgruppen.

Vad går att göra i rutinen?

I rutinen specificeras vad som ska vara valbart samt de olika alternativ som kan förekomma. Med olika regler kan förekomsten och kombinationen av olika val styras.

Rutinen består överst av en rubrikrad där den konfigurationsgrupp som strukturen ska skapas på anges.

Sedan en konfigurationsgrupp angetts, finns det möjlighet att sätta upp olika valgrupper och valalternativ till valgrupp som ska finnas på konfigurationsgruppen. Den informationen visas i två tabeller i den högra delen av fönstret. Valgrupper och valalternativ av mer generell karaktär (som kan förekomma i flera konfigurationsgrupper) ska sättas upp i rutin Uppdatering valgrupper.

I den vänstra delen av fönstret visar ett grafiskt strukturträd en översiktlig bild över de olika valgrupperna på konfigurationsgruppen och de valalternativ som finns till varje valgrupp. Med "dra-och-släpp" går det att flytta om valgrupper med muspekaren, t.ex. göra en valgrupp underordnad en annan valgrupp.

Längst ned i rutinen visas information om vem och när konfigurationsgruppen skapades samt vem och när den senaste ändringen i rutinen gjordes. Här går det även att ange en kommentar till en konfigurationsgrupp.

Obs! Det går inte att skapa en regel som inkluderar en hel valgrupp.

Variabler i konfigurationsgrupp

Variabler kan tillämpas i produktkonfiguratorn, det medger att det går att skapa konfigurationsgrupper för måttbeställda produkter som t.ex. dörrar, fönster och speglar. För att tillämpa variabler ska systemparametern Tillämpa variabler vara aktiverad, under Produktkonfigurator på fliken System i Systeminställningar.

Då variabler tillämpas går det att markera Använd variabler på rubrikraden och sedan skapa variabler i en konfigurationsgrupp. Sedan går det att välja dessa variabler i kvantitetsformler och regelformler som kan skapas på valalternativen i valgrupperna. Det går även att lägga upp variabler som ska vara valbara i alla konfigurationsgrupper, det görs i rutinen Variabler.

Revision av konfigurationsgrupp

Det kan ibland behöva göras större förändringar i en konfigurationsgrupp, t.ex. när det försvinner eller tillkommer vissa valalternativ.

Om det försvinner valalternativ, utgår de för nya konfigurationer (på order t.ex.) men måste finnas giltiga för de befintliga konfigurationer där de förekommer. Då går det att skapa en ny konfigurationsgrupp med Spara som... på Arkiv-menyn och sedan ta bort de utgångna valalternativen i den nya konfigurationsgruppen, den blir då en ny revision av den befintliga konfigurationsgruppen. En revision blir en del i konfigurationsgruppsnumret, t.ex. som ett suffix på slutet. Det går sedan att koppla berörda artiklar till den nya revisionen av konfigurationsgruppen. På så sätt blir befintliga konfigurationer ändringsbara efter ändringar på konfigurationsgruppen.

Om det däremot tillkommer valalternativ, behöver det kanske inte göras någon ny revision av konfigurationsgrupp. I det fallet kan de nya valalternativen få slå igenom (finnas valbara) även på befintliga konfigurationer.