Du är här: Tillverkning > Artiklar > Uppdatering konfigurationsgrupper > Valgrupper

Valgrupper

ClosedValgrupper definierar vilka olika valalternativ som ska vara valbara i en konfigurering. Varje valgrupp kan vara typen Obligatoriskt val, Ej obligatoriskt val eller Ej obligatoriskt val (flera). Dessa olika typer beskriver hur valalternativen (artiklarna) till respektive valgrupp ska hanteras.

Valgrupper i rutinen Uppdatering konfigurationsgrupper.

Om variabler tillämpas och är valt att användas på konfigurationsgruppen, visas Variabler överst under Valgrupper. Det finns inga inställningar på variabler under Valgrupper, utan variablernas inställningar görs i en särskild tabell i nedre delen av fönstret.

Användning av variabler aktiveras med systemparametern Tillämpa variabler under Produktkonfigurator på fliken System i rutin Systeminställningar.

Till valgrupperna (förutom variabler) kopplas olika artiklar under Valalternativ till valgrupp.

En valgrupp kan även vara satt som Fritt val, vilket innebär att inga valalternativ här kopplas till valgruppen, utan de artiklarna väljs fritt vid konfigurering av t.ex. en order. Dock går det på ett fritt val att välja förvald artikel eller ange begränsning av vilka artiklar som ska vara fria val, samt göra motsvarande inställningar som annars görs på valalternativ.

Obs! Det går inte att skapa en regel som inkluderar en hel valgrupp.

Fönsterfunktioner

De fält och parametrar som ingår på en valgrupp i tabellen är:

Om en valgrupp är satt som Fritt val går det dessutom att göra inställningar i följande fält (notera att några av fälten är lika som de som finns i tabellen för valalternativ):