Du är här: Systemvård > Allmänt > Systeminställningar > Produktkonfigurator

Produktkonfigurator

Under denna sektion finns inställningar för produktkonfigurator. Produktkonfigurator är en tilläggsfunktion i MONITOR.

Pris på orderrad

På offert och order visas pris på orderrad. De val som finns är:

Infoga valtext på offert/order

På offert och order visas en valtext som fritextrad under orderrad, om valtext är markerat att skrivas ut, detta sätts på valalternativen i Uppdatering konfigurationsgrupper eller Uppdatering valgrupper. Valtexten kan bestå av t.ex. artikelbenämning + pris. Här väljs vad vad valtexten ska bestå av. De val som finns är:

Infoga rubriktext före valtexter

Med denna parameter sätts en rubrik ovanför fritextraderna på en offert/order, för de val som gjorts i konfigureringsfönstret. Rubriktexten är språkstyrd och går att ändra/översätta på rad 409 i rutin Språk.

Infoga huvudartikels prisinfo med valtexter

Med denna parameter väljs om huvudartikelns prisinformation med valtexter ska visas.

Förvald texttyp för valtext

Med denna parameter går det att välja på vilka typer av dokument som valtext förvalt ska visas. De alternativ som finns är:

Sökväg till bildkatalog

Här går det att ange en förvald sökväg där det går att spara bilder, att använda senare till valgrupper och valalternativ via knappen F i Uppdatering konfigurationsgrupper och Uppdatering valgrupper.

Visa uteslutna valgruppsalternativ i vallista

Med denna parameter visas även de valalternativ i konfigureringsfönstret, som är uteslutna i en regel uppsatt i Uppdatering konfigurationsgrupper eller Uppdatering valgrupper. Dessa valalternativ visas då med röd färg i konfigureringsfönstret i t.ex. en order, men går inte att välja till konfigurationen.

Förvalt fryst pris i konfigurationsfönster

Här går det att välja i vilka lägen parametern Fryst pris förvalt ska sättas på en konfigurering i en order. De alternativ som finns är:

Då parametern Fryst pris är satt på en konfigurering är det priset på orderraden som är fryst.

Kalkylberäkning på offert/kundorderrad

Om denna parameter inte är satt beräknas ett standardpris/självkostnad för en konfigurerad order/faktura. Detta hjälper till vid beräkning av täckningsbidrag (TB) och som underlag för kontering av kostnad sålda varor med komplett standardpris. För att klara kontering av kostnad sålda varor med materialandel eller internredovisning i kombination med konfigurering, behövs en komplett kalkyl där priset är uppdelat.

Om parametern är satt körs en komplett kalkyl på offert- eller kundorderrader i en konfigurering. Det gäller även konfigurerade order som importeras i Order/EDI-import. Kalkylen körs då dessa rader sparas i respektive rutin. I kalkylen blir då priset uppdelat för att klara ovanstående kontering. Denna parameter är förvalt aktiverad.

I Artikelfråga syns sparade kalkyler under knappen Sparade kalkyler på fliken Tillverkning. Sparade kalkyler från konfigureringar visas där med prisalternativet Konf.

I Utskrift kundfakt.journal / bokf.order, Faktureringslogg och PIA-beräkning används dessa sparade kalkyler istället för standardkalkylen på artikeln.

Det standardpris som lagras på orderraden är summan från kalkylen. Den kan avvika från det standardpris som ligger till grund för TB i konfigurationsfönstret.

Prisalternativ för självkostnad/std.pris i konfig.fönster

Här går det att välja vilket prisalternativ som ska gälla för självkostnad/standardpris på en konfigurering i en order. De val som finns är:

Tillämpa variabler

Om denna parameter markeras går det att använda variabler i konfigurationer. Detta innebär att det går att ange olika måttvariabler eller textvariabler. T.ex. tillverka ett måttbeställt fönster i valfri kulör. I rutin Uppdatering konfigurationsgrupper i Tillverkning finns ett val att använda variabler, då denna parameter är aktiverad. Rutin Variabler i Tillverkning kan då också användas för att definiera olika variabler som ska finnas valbara i Uppdatering konfigurationsgrupper och konfigureringsfönstret.

Använd prisformel för viktberäkning i konfigurationsfönster

Om enhet på en artikel i en måttbeställd produkt t.ex. är meter (m) sätts priset som pris/m vid konfigureringen, detta kommer från prisformeln som gör en enhetsomvandling. Denna parameter gör så att även vikten på artikeln enhetsomvandlas, så att även den blir vikt/m vid konfigureringen.

Infoga textrader på I-order från instruktion på material

Om denna parameter aktiveras tas instruktionstexter med, som är angivna under knappen I eller IK på material i rutin Beredning, till inköpsorderförslag/inköpsorder och skrivs där ut som fritextrader (radtyp 4).