Du är här: Tillverkning > Artiklar > Beredning > Allmänt om Beredning

Allmänt om Beredning

Vad är en beredning?

En beredning är något av det viktigaste och mest grundläggande som görs i ett affärssystem som MONITOR. De uppgifter som läggs in, som t.ex. operationstider, kvantiteter, ledtider, priser, m.m. är viktig information som används i tillämpningar i hela systemet. T.ex. en kalkyl, behovsberäkning eller en beläggningsplan använder uppgifter som kommer från beredningen.

Innan det går att göra en beredning måste produktionsgrupperna vara skapade i rutin Uppdatera produktionsgrupper.

Vad går att göra i beredningsfönstret?

Här skapas både ingående operationer och ingående material för en artikel. Det går att skapa artiklar direkt vid beredning och det går att kopiera och ändra beredningar direkt i samma fönster.

Det går att bereda både enligt detaljberednings- och sammanställningsberedningsprincipen. Med sammanställningsberedning menas att mellannivåer i en struktur tas bort och en sammanställd operations- och stycklista skapas på överliggande nivå.

Beredningsfönstret består av en rubrikrad överst där en artikel väljs som beredning ska göras på. Nedanför rubrikraden finns en operationslista där operationsrader i beredningen läggs upp. Under operationslistan finns en stycklista där ingående material i operationerna läggs upp. Längst ned finns information om vem som gjort eller ändrat beredning och när, antal ingående operationer och material, samt summa ställ- och stycktid.

I beredningens operationslista går det att länka till en lista som visar en sammanställning av rapporterade tider per operation baserat på rapporterade tillverkningsorder. Därmed finns en hjälp för att uppdatera tiderna i beredningen med verkliga rapporterade tider. Snittider för ställ- och stycktid kan läsas tillbaka in i beredningen.

Det går att kopiera beredning på en befintlig artikel till en ny artikel med Spara som... under Arkiv på fönstermenyn. Läs mer om detta under Kopiera poster i kapitlet Generellt i Startboken.

Om tilläggsfunktionen Lagerställehantering används går det att skapa planeringsinformation för samtliga lagerställen. Detta styrs av systeminställningen Skapa planeringsinformation för samtliga LS vid ny artikel på fliken Lager i rutin Systeminställningar.

Emballageartiklar

Det går att skapa E-artiklar (emballage) att bereda för att skapa strukturer på emballage bestående av både inner- och ytteremballage. Det går även att skapa E-artiklar som ska vara plockinstruktioner.

Obs! Emballageberedningen skiljer från normal beredning genom att materialraderna har givits speciella betydelser, samt att varje materialrad anger hur många av detta emballage som ingår i nästa rad. Läs mer om hur emballageartiklar hanteras i systemet i hjälpen under Tillämpningar.

Variantberedning

Det går att göra variantberedning i systemet. Med det menas att för operations- eller materialrader i beredningen går att sätta olika villkor och på så sätt få varianter av beredningar på samma artikel.

Ett villkor på en operations- eller materialrad kan ersätta föregående rad eller lägga till rad. Detta kan gälla för en variantkod, kund, fr.o.m. en viss period, etc.

Med filter går det att välja att visa operations- eller materialrader med enbart vissa villkor.

De villkor som anges på en artikel i beredningen, beaktas vid orderläggning i Registrera tillverkningsorder, vid beräkning i Förkalkyl och Består av / Strukturlista samt visas i Styck- operationslista.

Om variantberedning ska tillämpas sätts detta med systemparametern Använda variantberedning, under Beredning på fliken Tillverkning i Systeminställningar.

Läs mer om variantberedning i avsnittet Variantberedning.

Produktkonfigurator

Om tilläggsfunktionen Produktkonfigurator är installerad i systemet finns en produktkonfigurator, som komplement till variantberedningen. Produktkonfiguratorn ger dig ett systemstöd för att hantera och kombinera flera varianter och utförande av en produkt. Produktkonfiguratorn utgår från en s.k. "minberedning", till skillnad från variantberedning som utgår från en "maxberedning".

Med utgångspunkt från en grundberedning kan du enligt uppsatta regler i Uppdatering konfigurationsgrupper själv konfigurera eller bygga olika varianter/utföranden, kalkylera priser, för att sedan skapa tillverkningsorder på dessa olika varianter. Med hjälp av variabler finns det även stöd för att bygga måttbeställda produkter.

Om variabler tillämpas i produktkonfiguratorn, går det att lägga in formler utifrån dessa variabler i beredningen. Formlerna går att använda för att beräkna ställ- och stycktid på operationsrader, ha instruktionstext med variabla värden från formler på operations- och materialrader samt ange formler för inställningskvantitet och kvantitet på materialrader.

Se en närmare beskrivning av produktkonfiguratorn i kapitlet Produktkonfigurator i handboken Tillämpningar.

Tidkalkyl

Om tilläggsfunktionen Tidkalkyl är installerad i systemet går det att göra beräkningar av ställ- och stycktid i operationslistan. Detta görs då i kolumnerna Op, Ställtid eller Stycktid genom att trycka F3, eller välja Tidkalkyl på Informationsmenyn under höger musknapp. Läs mer om detta under Tidkalkyl.

Byte av tidsenhet

På Informationsmenyn är det möjligt att tillfälligt byta tidsenhet i kolumnerna Ställtid, Stycktid, ÖL%, Kötid samt F. ledtid i arbetsdagar. Om tidsenheten är bytt visas tidsenheten i fet stil och ett rött utropstecken visas (Closedse bild).

Bytt tidsenhet, notera fet stil på enhet samt rött utropstecken.

Viktberäkning

Vid beredning i systemet går det också att beräkna materialåtgång för varje materialrad i stycklistan. Detta anges i kolumnen Kvantitet genom att trycka F3 eller välja Viktberäkning på Informationsmenyn under höger musknapp. Läs mer under Viktberäkning.

Koppla verktyg till operation

Om tilläggsfunktionen Verktygshantering är installerad i systemet går det här koppla ett eller flera verktyg till operationer i operationslistan. Det går även att skapa nya verktyg från operationslistan. Då en tillverkningsorder sedan läggs på en artikel med kopplade verktyg på en operation kommer de verktygen att reserveras automatiskt för den ordern enligt operationens start- och färdigperiod.

Förflyttningar i fönstret

För att flytta markören mellan operations- och stycklista samt rubrikrad med tangentbordet, använd Alt+R för rubrikrad, Alt+O för operationslista och Alt+S för stycklista. Det går även att dynamiskt förstora eller förminska operationslista och stycklista. Ta tag med musen och drag på linjen som skiljer listorna åt.

För att flytta mellan nivåer i strukturen, dubbelklicka på knappen med radnummer för önskad artikel i stycklistan, under kolumnen Rad (Closedse bild). Då går det att se eller göra beredning för den underliggande artikeln. Detta är ett stöd för strukturberedning som finns i fönstret.

help0002.gif

Knappar på radnummer för underliggande nívåer.

För att sedan komma tillbaka till överliggande nivå finns det en knapp Tillbaka till nivå X (där X är nivånummer) längst upp i fönstret och som är synlig då underliggande strukturer visas (Closedse bild).

help0003.gif

Knapp för att nå överliggande nivåer.

Justering av layout

Proportionerna mellan delarna i fönstret kan ändras och ändringen går att spara för användaren.

Fönsterfunktioner

Läs beskrivning av fönsterfunktionerna under Fönsterfunktioner i Startboken.

Sida av