Du är här: Tillverkning > Artiklar > Beredning > Tidkalkyl

Tidkalkyl

Tidkalkyl är en tilläggsfunktion i systemet. Tidkalkyl är integrerad med Beredning, såtillvida att det går direkt att göra beräkning av ställ- och stycktid i operationslistan. Det går även att uppdatera befintliga beredningar. I operationslistan öppnas tidkalkyl i kolumnerna Ställtid eller Stycktid med F3 eller med valet Tidkalkyl under höger musknapp.

I Tidkalkyl kan både detaljberedning och sammanställningsberedning tillämpas. Vid sammanställningsberedning sätts ingående detaljer som en position till ett huvudartikelnummer. Ställ- och stycktider kan erhållas per operationsnummer, position och totalt i Tidkalkyl. Dessa tider läggs sedan in automatiskt, summerat per operationsnummer, då kalkylen sparas.

En operation kan bestå av en eller flera bearbetningar. För varje bearbetning finns det i Tidkalkyl ett beräkningsunderlag. För varje beräkningsunderlag finns sedan ett antal variabler som ska anges. Beräkningsunderlag får köpas till i systemet.

Tidkalkylfönstret.

Det går också att använda olika nivåer på beräkningsunderlag, som kan användas för samma bearbetning. Med nivå menas hur detaljerade underlagen är, hur många olika variabler som ingår. Faktorer som påverkar valet av nivå är användarens syfte, typ av produkt, serie- och satsstorlek m.m. Vilken nivå som ska användas fastställs i samråd med konsult från Monitor ERP System AB före installationen.

Tidkalkyl kan även användas som den fristående rutinen Tidkalkyl. I det läget går det bara att spara tidkalkyler på artiklar. Programmet finns under Tidsättning på Rutinmenyn.