Du är här: Tillverkning > Order > Registrera tillverkningsorder > Allmänt om Registrera tillverkningsorder

Allmänt om Registrera tillverkningsorder

Vad görs i denna rutin?

I denna rutin går det att nyregistrera tillverkningsorder, omplanera befintliga tillverkningsorder samt makulera tillverkningsorder. Det går även att registrera ett projekt samt registrera inköpsorder direkt i samband med orderläggningen.

Vidare går det att markera struktur, nedbrytning, materialbehov eller viss omplanering av tidigare registrerade tillverkningsorder. Tillverkningsorder registreras vanligtvis på artiklar som har en beredning, dvs. består av operationer och material, vilket registreras i rutin Beredning.

Det går även att skapa tillverkningsorder på köpartiklar, en kontrollfråga visas då som måste bekräftas för att en tillverkningsorder ska skapas på den valda köpartikeln.

Här går det även att göra utskrift av tillverkningsorder som nyregistrerats. Då en ny order sparats aktiveras fliken Beställ utskrift, varifrån utskrift kan göras. Se även hjälpen i rutin Utskrift tillverkningsorder för närmare beskrivning av utskrifter av tillverkningsorder och inköpsorder operationslego. Se även i hjälpen för den rutinen utskriftsexempel av dessa dokument.

Fönstret i den här rutinen är uppdelat i ett antal olika flikar:

Reservationer

En tillverkningsorder skapar reservationer på ingående material. De behov som ordern skapar kan ses i t.ex. rutin Behovsberäkning under Lagermodulen. För tillverkade artiklar skapar ordern en väntad inleverans i planeringen.

Det går att göra en behovsberäkning på artiklar i nya och befintliga order som visas i denna rutin, genom att högerklicka på orderrad i beställningsbilden och välja Behovsberäkning. Se även under Informationsmenyn.

Finns tilläggsfunktionen Verktygsregister installerad går det att koppla verktyg till operationer vid beredning. En tillverkningsorder skapar sedan reservationer även på de verktyg som är kopplade till operationer på den artikel som ordern läggs på. Verktygen kan skrivas ut under respektive operation på tillverkningsorderdokumenten. Reservationer på verktyg visas i rutin Verktygsfråga.

Beläggning

Tillverkningsordern skapar även beläggning på de produktionsgrupper som finns i beredningen. Beläggningen görs enligt vad som registrerats i beredningen vad avser produktionsgrupp, ställ- och stycktider och eventuellt överlapp samt vad som angetts i rutin Uppdatering produktionsgrupper vad avser grundtid, antal skift, kapacitetsfaktor och kötid för produktionsgruppen.

Till grund för beläggningen ligger även en kalender. Kalendern är generell, men undantag kan registreras för de produktionsgrupper där detta önskas. Sådana undantag görs i rutin Produktionskalender. I produktionskalendern kan vissa perioder sättas som lediga, t.ex. semester. Ingen beläggning sker då under dessa perioder. Det går även att ändra skift tillfälligt, t.ex. om en produktionsgrupp som har 2-skift registrerat i Uppdatering produktionsgrupper under en period ska köra 3-skift, kan ändring göras i kalendern för den perioden.

Beläggningsplan kan ses i rutin Beläggning/produktionsgrupp och Beläggning summerad.

Tillverkningsordern kan ges både ett ordernummer och ett överordnat projektnummer. I ett projektnummer kan flera ordernummer ingå. På ett ordernummer kan endast en order registreras. En order måste ha ett ordernummer men inte ett projektnummer. Om inget ordernummer anges sätts ett ordernummer automatiskt av systemet från en nummerserie i rutin Nummerserier i Systemvård.

Strukturorder eller enkel order

Om beredningen består av flera nivåer med tillverkade artiklar kan order skapas genom alla nivåer. Detta kallas för strukturorder. Vilken typ av order som ska registreras, samtliga nivåer eller en nivå, väljs i beställningsbilden som Struktur eller Enkel.

Variantberedning

För operations- och materialrader i beredningen kan vissa villkor sättas. Med det menas att få varianter av beredningar på samma artikel. T.ex. att raden endast ska gälla för en viss variantkod, period, en viss kund osv. Dessa villkor beaktas vid orderläggning. Se mer under Variantberedning och Tillverkningsorder.

Konfigurering i order

Om tilläggsfunktionen Produktkonfigurator är installerad och då en konfigureringsbar artikel (artikel kopplad till en konfigurationsgrupp) hämtas upp på en tillverkningsorderrad, öppnas automatiskt ett konfigureringsfönster. I detta fönster går det då att konfigurera produkten på tillverkningsorderraden. Läs mer om detta konfigureringsfönster under kapitlet Produktkonfigurator i handboken Tillämpningar.

Konfigureringsfönstret kan hämtas upp manuellt på en tillverkningsorderrad via knappen under kolumnen Konf.

Omplanering av order

Olika omplaneringar kan göras på en redan registrerad order. Här kan Omplanering befintlig väljas och på så sätt kan antal, start- eller färdigperiod ändras. För övrig omplanering och ev. tillägg används rutin Tillägg / omplanering. Se mer om omplanering under Omplanering av en befintlig order.

Det går att testa hur en omplanering påverkar materialreservationer genom att, både före och efter ny period är angiven, välja Behovsberäkning under höger musknapp i beställningsbilden. Se även under Informationsmenyn. Detta kan göras utan att ordern är sparad.

Omplanering av order kopplad till kundorder/lagerorder

När en tillverkningsorder läses in i rutinen görs en kontroll om ordern är kopplad till en kundorder. Om den är kopplad visas ett meddelande om att den hör till en kundorder och att eventuella ändringar bör göras på kundordern. Motsvarande gäller även om tillverkningsordern är kopplad till en lagerorder.

Makulering av order

Makulering av order kan göras genom att välja Radera rad i Fönsterfunktioner sedan alla order som ska makuleras har hämtats upp i beställningsbilden. Före makuleringen kommer en kontrollfråga om det gäller makulering av alla order eller om det bara är ett borttag av den rad som markören står på. Makulera order går även att göra i rutin Slutrapportering av order där även avslutade order ska slutrapporteras för att få korrekt status.

Registrering och utskrift av order

Efter att beställningsbilden är ifylld, tryck på Spara för att starta registreringen. Används prefix på tillverkningsordernummer, kommer en fråga där det går att välja prefix det prefix som önskas före ordernummer. Prefix kan vara valfritt eller tvingande och sätts med parametern Använda prefix för att hantera tillverkningsordertyper under Order på fliken Tillverkning i Systeminställningar. Prefixkoder läggs upp i rutin Ordertyper / prefix i Systemvård.

I det fall tilläggsfunktionen Produktkonfigurator tillämpas, öppnas automatiskt ett fönster för konfiguration av artikel då en konfigureringsbar artikel väljs. Läs mer om tillämpningen av Produktkonfigurator i handboken Tillämpningar.

När registreringen är gjord tänds fliken Beställ utskrift varifrån utskriften kan beställas. Då den fliken öppnas tänds även Förhandsgranska och Skriv ut under Fönsterfunktioner. Flera val kan göras här innan utskrift, t.ex. ändra vilka dokument som ska skrivas ut. Om fliken Varning också tänds bör felaktigheter undersökas här innan utskrift görs.

Ska inte utskriften göras i samband med orderregistreringen, ska istället rutin Utskrift tillverkningsorder öppnas och ordern skrivas ut därifrån vid ett annat tillfälle.

Parametrar för tillverkningsorderdokument

I rutin Tillverkningsorderdokument i Systemvård går det att ändra olika parametrar på tillverkningsdokumenten och lägga upp de tillverkningsorderdokument som ska användas. Ändringar som görs där på standardblanketten träder inte i kraft förrän tillverkningsorderdokumenten har omgenererats och MONITOR startats om. Används Crystal blanketter behöver inte omgenerering göras vid ändringar av blankettparametrar.

Notera att blanketter ska genereras om på servern!

Skapa tillverkningsorder från kundorder

Det går att styra så att en tillverkningsorder eller ett t-orderförslag kan skapas med automatik från en ny kundorder. Detta aktiveras med alternativ 1 eller 2 i parametern Skapa tillverkningsorder från kundorder under Automatisk Tillv.-/Inköpsorder från kundorder och serviceorder i fliken Försäljning i Systeminställningar. Det går även att styra hur tillverkningsordernummer ska sättas, om det ska tas från nummerserie eller sättas som kundordernummer plus pos.nummer på kundorderrad. Detta styrs med parametern T-ordernummer sätts till under samma sektion i Systeminställningar.

I Registrera kundorder ska sedan alternativet Tillverkningsorder vara markerad i fliken Huvud för att en tillverkningsorder ska skapas, det sker då kundordern sparas. Det alternativet kan även sättas som förvalt med parametern Skapa T-order/förslag förvald i Registrera kundorder under samma sektion i Systeminställningar.

Vid denna tillämpning kommer den här rutinen att öppnas automatiskt sedan kundordern sparats, med det nya tillverkningsordernumret inläst. Här går det sedan att granska eller redigera ordern innan den sparas.

Leverans av kopplad T-order

Systeminställningen Automatisk status 6 (Levererad) på T-order när kopplad K-order utlevererasstyr om kopplad T-order ska byta status vid utleverans av kundorder. Läs mer om denna systeminställning under Order på fliken Tillverkning i Systeminställningar.

Skapa inköpsorder från tillverkningsorder

Genom att aktivera parameter Inköpsorder, går det att automatiskt generera inköpsorder på de köpartiklar som ingår i de aktuella tillverkningsorderna. I samband med att tillverkningsorder sparas, kommer rutin Inköpsorderförslag att öppnas automatiskt från den här rutinen.

Möjligheten att skapa inköpsorder från tillverkningsorder förutsätter att parametern Skapa inköpsorder från tillverkningsorder är satt, under Automatisk inköpsorder från tillverkningsorder på fliken Tillverkning i Systeminställningar. I samma sektion i Systeminställningar går det även att via parametrar styra om denna funktion ska vara förvald, hur godsmärke ska sättas, samt om inköpsordern ska märkas med tillverkningsordernummer.

Om systemparameter Kopplad behovs-, tillgångsplanering för K-artikel (Mot behov) under Behovsplanering på fliken Lager i Systeminställningar är aktiverad, så sker kopplingen till inköpsorder när inköpsorder genereras från inköpsorderförslag som skapats av Nettobehovskörning eller Behovsberäkning. Kopplingen kan även skapas direkt härifrån Registrera tillverkningsorder. Kopplingar som skapas när denna systemparameter är aktiverad är bättre för att de är skapade mot varje enskilt behov.

Kontroll vid omplanering av tillverkningsorder om op.legoorder finns

Det sker alltid en kontroll vid omplanering av tillverkningsorder om det finns en utskriven legoinköpsorder på t-ordern. Kontrollen sker även vid makulering av t-order. Legooperationen måste ha ett inköpsordernummer samt ha restantal > 0 för att varningen ska visas.

Syftet är att varna om att vi tidigare skickat en order till leverantören som tidsmässigt eller antalsmässigt inte stämmer överens med vår tillverkningsorder.

Fast leveransdag på legooperationer

När tillverkningsorder som innehåller legooperationer registreras kan hänsyn till fast leveransdag på legooperationer tas. Detta styrs med systemparameter Använd fast leveransdag på legooperationer under Order, på fliken Tillverkning i Systeminställningar.