Du är här: Systemvård > Allmänt > Systeminställningar > Behovsplanering

Behovsplanering

Under denna sektion finns inställningar för behovsplanering.

Generell respittid (skapar tidsbrist istället för kvantitetsbrist)

Med denna parameter går det att bestämma en generell periodlängd i arbetsdagar på artiklar. Denna periodlängd kallas för respittid. Respittiden tar sedan systemet hänsyn till vid behovsberäkning i rutin Behovsberäkning och Nettobehovskörning. Det går till på så sätt att systemet lägger ett tidsförflyttningsförslag på en befintlig order, som kan täcka ett behov som uppstår inom den respittid som här angetts, istället för att alltid lägga ett nytt orderförslag för att täcka ett behov som uppstår. Förvalt värde är 99 dagar.

Det går även att ange en respittid per artikel med partiformningsregel M, F eller P, under fliken Planering i rutin Uppdatering artiklar. Respittid som anges direkt på artikel överstyr alltid denna generella respittid.

Försäljningsprognos från prognosregister avräknas…

Med denna parameter går det att välja om avräkning försäljningsprognos från prognosregister ska göras från ledtid (nutid + ledtid) på artikeln eller enbart från nutid. Som ledtid för artikeln används i första hand "Ledtid till kund", i andra hand ledtid i planeringsparametrar, i tredje hand genomloppstid inklusive materialanskaffning. Det går även välja att aldrig avräkna försäljningsprognos.

Det val som görs här slår igenom i hela behovsplaneringen. Dels i planeringsbilden i Artikelfråga, dels i rutinerna Behovsberäkning samt Nettobehovskörning.

Skapa orderförslag i dåtid

Med detta alternativ markerat kommer orderförslag, som skapas från rutin Behovsberäkning och Nettobehovskörning, att kunna läggas i dåtid av reservationer som orsakar brister på artiklar i dåtid. Systemet lägger då alltid orderförslag för att täcka kvarvarande reservationer på en artikel då den uppstår. Är det i dåtid kommer även orderförslagen att hamna i dåtid.

Detta innebär att t.ex. en inköpsorder som genereras från ett sådant förslag får både en beställnings- och leveransperiod som ligger i dåtid, vilket givetvis är en omöjlighet för en leverantör att uppfylla. Det kan dock i vissa lägen vara bra att ha detta alternativ satt, för att kunna hitta dessa kvarvarande reservationer och omplanera dessa.

Genom att välja bort detta alternativ flyttas förvalt inköps- och tillverkningsorderförslag i dåtid framåt, med beställning/startperiod per dagens datum och leverans/färdigperiod enligt ledtid/genomloppstid.

I Behovsberäkning går det även att styra detta alternativ under Informationsmenyn i listan. I Nettobehovskörning är det alltid detta alternativ i Systeminställningar som gäller.

Skapa optimeringsstatistik i databas efter behovskörningar

Parametern nollställer databasens optimeringsstatistik efter varje behovskörning. I vissa fall kan prestanda i databasen försämras avsevärt vid upprepade körningar av detta slag om inte denna parameter är satt.

Normalt ska inte databasens optimeringsstatistik nollställas. Syftet med denna statistik är att databasservern kan optimera hur den utför olika åtgärder. Om nettobehovskörningar och behovsberäkningar dock upplevs som långsamma kan denna parameter sättas, men enbart efter samråd med sakkunnig supportpersonal på Monitor ERP System AB.

Dela på Säk.lager och Best.punkt

Denna parameter styr om Beställningspunkt och Säkerhetslager ska vara separata fält i planeringsinfo på artiklar eller om det ska vara sammanslaget till en kvantitet.

Visa årsbudget, årsvolym och EOK med nuvarande takt

Här går det att välja att visa årsbudget, årsvolym och EOK i "dagstakt" (nuvarande takt) och som årsvärde. Förvalt är denna parameter inte satt, då visas detta enbart som årsvärde.

Dagstakt-värdet används i planeringen för att beräkna lagernivåer och EOK, som grund för att köpa och tillverka utifrån hur behovet ser ut på kort sikt. Årsvärdet beskriver värdena på årsbasis och används för långsiktig planering och som underlag till förkalkyler.

Detta gäller då denna parameter är satt:

Visa Max kvantitet

Med denna parameter markerad går det att ange Max kvantitet för artikeln på fliken Planering i Uppdatering artiklar - Lager. Finns en max kvantitet angiven på en artikel så kan flera tillverkningsorder med den maximala kvantiteten skapas för att fylla behovet. Nettobehovskörning, Behovsberäkning och manuellt registrerade tillverkningsorder tar då hänsyn till artikelns max kvantitet. Orderförslag och tillverkningsorder kommer aldrig att överskrida maxkvantiteten, och om behovet är större delas ordern upp på flera order med max kvantiteten som det antalet artiklar på ordern. Start- och färdigperiod på dessa uppdelade order fördelas jämt under perioden. Detta för att inte skapa materialbehov och beläggning mot samma färdigtidpunkt. Exempel: Behovet är 100 st, max kvantitet på artikeln 20 st, vilket innebär att det krävs 5 st tillverkningsorder för att fylla behovet. (Gäller artikeltyperna L och T.)

Kopplad behovs-, tillgångsplanering för T-artikel (Mot behov)

Med denna parameter aktiverad kopplas varje enskilt nytt behov som uppstår mot den kundorder eller serviceorder som orsakat behovet. Detta gäller för T-artiklar med partiformningsregel M (Mot behov). Det här innebär att det kommer att skapas ett tillverkningsorderförslag med samma kvantitet av artikeln som i behovet. Behovsplaneringen tar då inte hänsyn till disponibelt saldo utan tittar på varje behov och den tillgång av tillverkningsorder som eventuellt redan finns till behovet.

Om parametern aktiveras kommer det att påverkar några rutiner enligt nedan (se även nedanstående systemparameter för K-artiklar):

I Tillverkningsorderförslag visas en ny kolumn med orsakande behov. Om förslag mot prognos försöker göras kommer en varning om att det är olämpligt. Den ordern kommer att sakna behov att koppla till. Projekt i konteringen kan komma från tillverkningsorderns eventuella projekt.

Om tilläggsfunktionen Lagerställehantering är installerad kan en lagerorder vara både en tillgång och ett orsakande behov, när lagerorder används på orderstyrda artiklar. I Registrera lagerorder visas endast informationen om den tillgång som en lagerorderrad är kopplad till.

Obs! När denna parameter aktiveras innebär det att befintliga tillverkningsorder och disponibla saldon på T-artiklar med partiformningsregel M (Mot behov) inte kommer att beaktas som tillgångar i behovsplaneringen. Denna parameter är inte är aktiverad som standard. Då skapas det ett tillverkningsorderförslag per dag som täcker samtliga behov för den dagen, om det ligger flera behov på samma dag.

Kopplad behovs-, tillgångsplanering för K-artikel (Mot behov)

Med denna parameter aktiverad kopplas varje enskilt nytt behov som uppstår mot den tillverkningsorder, kundorder eller serviceorder som orsakat behovet. Detta gäller för K-artiklar med partiformningsregel M (Mot behov). Det här innebär att det kommer att skapas ett inköpsorderförslag med samma kvantitet av artikeln som i behovet. Behovsplaneringen tar då inte hänsyn till disponibelt saldo utan tittar på varje behov och den tillgång av tillverkningsorder som eventuellt redan finns till behovet.

Om parametern aktiveras kommer det att påverkar några rutiner enligt nedan:

I Inköpsorderförslag visas en ny kolumn med orsakande behov. Registreras en inköpsorder på en artikel som är orderstyrd (partiformningsregel M) kommer det upp en varning om att det kan vara olämpligt. Den ordern kommer att sakna behov att vara kopplad till. Den blir ingen tillgång i behovsplaneringen. Manuell koppling kan göras, men ska göras på det orsakande behovet (materialbehovsraden, kundorderraden). Inköpsorder som skapats från ett förslag blir kopplat till orsakande behov. Det visas i t.ex. Registrera inköpsorder.

På en materialbehovsrad på en tillverkningsorder finns information om vilken inköpsorderrad den hör till och går att se i Orderfråga. I rutin Tillägg / Omplanering går det att ändra på koppling till inköpsorder, dvs. koppla till eller koppla från en inköpsorderrad.

Materialklarering hanterar och visar information på annat sätt. Saldo blir överstruket, och en sk. "tooltip" visar att disponibelt saldo inte används. Klareringen tittar på det rapporterade antalet på den kopplade ordern. Lagersaldot är inte tvingat att vara uppdelat för varje inleverans, en lagerplats är inte tvingad att vara märkt för ett visst behov. Plocklistan visar samtliga lagerplatser om rapporterat antal är tillräckligt, är inte antalet tillräckligt visas inga platser. Alternativet att visa enbart brist i stycklistan i Orderfråga och Körplanering, gör på motsvarande sätt som i Materialklarering för att visa brist eller ej.

Även rutinerna Utleveranslista i Försäljning, Plocklista i Tillverkning och Flödesanalys i Tillverkning, Inköp och Försäljning hanterar den här kopplingen mellan behov och tillgång på liknande sätt som Materialklarering gör.

Obs! När denna parameter aktiveras innebär det att befintliga inköpsorder och saldon på K-artiklar med partiformningsregel M (Mot behov) inte kommer att beaktas som tillgångar i behovsberäkningar. Dessa får då kopplas manuellt mot det orsakande behovet. Denna parameter är inte är aktiverad som standard. Då skapas det ett inköpsorderförslag per dag som täcker samtliga behov för den dagen, om det ligger flera behov på samma dag.

Sida av