Du är här: Lager > Behovsplanering > Inköpsorderförslag > Allmänt om Inköpsorderförslag

Allmänt om Inköpsorderförslag

En allmän beskrivning för hantering av listor i MONITOR finns under Generellt i Startboken.

Vad skrivs ut i denna rutin?

I denna rutin går det att ta fram en lista med inköpsorderförslag. Förslagen kommer antingen från Behovsberäkning med beställningsförslag aktiverat, från Registrera tillverkningsorder med inköpsorder aktiverat eller från Nettobehovskörning samt Nettobehovskörning tillverkningsprognos.

På fliken Beställning finns möjlighet till olika selekteringar av artiklar och olika val för generering av inköpsorder.

Från listan kan sedan inköpsorderförslagen genereras till skarpa inköpsorderrader med Starta körning under Fönsterfunktioner. Det går att markera i listan vilka inköpsorderförslag som det ska genereras inköpsorder för eller inte. Se även utskriftsexempel på listan inköpsorderförslag, med förklaringar av alla kolumner i listan.

Notera att systeminställningen Beloppsgräns för inköp under Order / Förfrågan på fliken Inköp i Systeminställningar gör att alla genererade inköpsorder visas, men de order som överskridit beloppsgränsen går inte att skriva ut i detta läge, övriga order kan skrivas ut om så önskas.

Om Kopplad behovs-, tillgångsplanering för T-artikel (Mot behov) tillämpas visas en varning om datum och/eller antal ändras i inköpsorderförslaget. Varningen meddelar att eventuella ändringar bör göras på det orsakande behovet istället.

Vad är Inköpsorderförslag?

Kundorder som registreras på tillverkade artiklar (artikeltyp T) skapar reservationer av dessa i lager. Är de sålda artiklarna strukturartiklar skapas även materialbehov av ingående T- L- F- och K-artiklar. Då disponibla lagersaldot på de berörda K-artiklarna underskrider säkerhetslager eller blir noll läggs inköpsorderförslag på dessa av systemet, från någon av ovan nämnda rutiner. I denna rutin hämtas sedan dessa orderförslag upp och genereras till skarpa inköpsorder. Inköpsorderrader genereras i den enhet som visas i listan.

De K-artiklar som behovsberäknas måste ha en aktiv leverantörskoppling för att det ska gå att generera skarpa inköpsorderrader.

Vilka uppdateringsmöjligheter finns det?

I listan går det att ändra antal och leveransperiod på varje orderförslag.

Från listan genereras sedan skarpa inköpsorder då Starta körning väljs. Ett meddelande visar de inköpsordernummer som skapats. Från det meddelandet går det att välja om dessa inköpsorder ska skrivas ut. Det går då även välja EDI-export för dessa inköpsorder (tilläggsfunktion).

Utskrift leveransplan hämtar prognosraderna från inköpsförslagen, vilket gör att det går att manuellt dela upp en artikels inköpsförslag på flera leverantörer i denna rutin.

Varning vid minsta orderbelopp

Om ett minsta orderbelopp för inköp från leverantören finns angivet visas ett meddelande om totala beloppet (i företagsvalutan) är lägre än minsta orderbeloppet. Kontrollen görs då förfrågan och inköpsorder sparas. Det görs även samma kontroll i rutinerna Inköpsorderförslag och Lagerpåfyllnadslista - Inköp när inköpsorder skapas.

Fördela inköp mellan leverantörer

Om systemparametern Fördela inköp mellan flera leverantörer är aktiverad, under Order / Förfrågan på fliken Inköp i rutin Systeminställningar, innebär det att en fördelningsprocent kan sättas i en leverantörskoppling på en artikel i Uppdatering artiklar - Inköp. Detta möjliggör att inköpen av den artikeln fördelas enligt önskade procentsatser mellan två eller flera leverantörer. Det skapas bara ett inköpsorderförslag, men när förslaget genereras till skarp inköpsorder så fördelas antalet av artikeln på förslaget ut på flera inköpsorder. Det blir då en inköpsorder till respektive leverantör enligt fördelningarna i leverantörskopplingarna.

Obs! Med denna rutin fungerar det inte att fördela inköp mellan flera leverantörskopplingar på samma leverantör.

Inköp mot projekt

Vid inköp mot projekt så kontrolleras att ett projektnummer är angivet då artikeln som orderläggs är markerad med "Inköp mot projekt" i Uppdatering artiklar.

Vilka grafiska presentationer finns det?

Det finns inga grafiska presentationer i denna lista.

Fönsterfunktioner

Läs beskrivning av fönsterfunktionerna under Fönsterfunktioner i Startboken.

Concept Link IconSe även:

Sida av