Du är här: Lager > Behovsplanering > Nettobehovskörning > Allmänt om Nettobehovskörning

Allmänt om Nettobehovskörning

En allmän beskrivning för hantering av listor i MONITOR finns under Generellt i Startboken.

Varför denna rutin?

Nettobehovskörning tillämpas för att behovsplanera utifrån kundorderstock samt från eventuella försäljningsprognoser. Listan i rutinen genererar automatiskt tillverknings- och inköpsorderförslag på flera artiklar åt gången i alla nivåer.

De artiklar som får orderförslag är de som brister kommer att uppstå på, p.g.a. reservationer från kundorder eller materialbehov från tillverkningsorder.

Förslagen kan sedan genereras till skarpa tillverknings- och inköpsorder i rutin Tillverkningsorderförslag respektive Inköpsorderförslag.

Listan är en information om eventuella senareläggningsmöjligheter. Den bör aldrig frisläppas rakt av, utan förslagen kontrolleras lämpligen radvis i planeringsbilden i Artikelfråga.

Tillämpas arbetssättet att behovsplanera utifrån tillverkningsprognoser används rutinen Nettobehovskörning tillverkningsprognos istället.

Vad är Nettobehovskörning?

Nettobehovskörning arbetar liksom rutin Nettobehovskörning tillverkningsprognos i en automatiserad process i flera steg. På strukturartiklar beräknas maximalt det antal nivåer som angetts i beställningsbilden, det görs en nedbrytning av artiklarna.

Först behovsberäknas högsta nivå (nivå 0) av artikelsortimentet i listan. Kundorder som orsakat eventuella brister på dessa artiklar täcks med tillverkningsorderförslag. Därefter behovsberäknas nästa nivå (nivå 1). Uppkomna materialbehov som orsakat eventuella brister på den nivån av T- och L-artiklar, täcks med tillverkningsorderförslag, K-artiklar täcks med inköpsorderorderförslag. Därefter behovsberäknas nästa nivå (nivå 2) osv., ända ned till lägsta nivå.

Jämför att tillämpa rutin Behovsberäkning, då vanligtvis behovsberäkningen och genereringen av orderförslag först görs på T- L- och F-artiklarna i ett moment, och slutligen på K-artiklarna i ett annat moment.

Ingående T-artiklar i tillv.order som man valt att ej saldohantera (via systemparameter) kan ignoreras av nettobehovskörning.

I Behovsberäkning går det i en lista se information på vilka artiklar och för vilka behov systemet lagt order- och flyttningsförslag. I Nettobehovskörning går det endast i ett separat fönster samt i en textlogg, att se en sammanställning över hur många olika förslag som lagts och hur lång tid körningen tog. Se exempel under Utskriftsexempel.

Observera att brister som ligger i dåtid kan generera förslag som också ligger i dåtid. Dessa förslag kan dock flyttas fram förvalt om parametern Skapa orderförslag i dåtid väljs bort, under Behovsplanering på fliken Lager i rutin Systeminställningar.

Notera att om man inte tillåter förslag i dåtid gäller följande: Beställningsperiod ("idag") visas i rött om förslaget egentligen skulle skapats för beställning i dåtid.

I rutin Behovsberäkning visas beställningsperiod ("idag") rött om förslaget egentligen skulle skapats för beställning i dåtid.

Använd fliken Planeringsbild i rutin Artikelfråga för att se ytterligare information om order- och flyttningsförslag. Se även i rutin Behovsberäkning, hur motsvarande information kan se ut där.

Nettobehovskörningen kan ta ganska lång tid om det är stora strukturer med många nivåer samt om ett stort artikelsortiment erhållits i listan. Därför är det vanligast att nettobehovskörningar schemaläggs att köras automatiskt på databasservern nattetid eller på tider då det inte är så många användare inloggade. Det skapas även en loggfil per företag som heter NETTO_[företagsnr].LOG, där det går att se information om nettobehovskörningarna. Loggfilen skapas i sökvägen %TEMP% i Windows för det användarkonto i Windows som är inloggat för att köra nettobehovskörningen.

Se även hur arbetsgången i Nettobehovskörning är.

Se till att ha artiklarna med de största strukturerna (flest nivåer) i början av artikelsortimentet som ska nettobehovköras, då minimeras tidsåtgång för lägsta-nivå-nedbrytningen.

Om en artikel ingår i sig själv avbryts nettobehovskörningen, dvs. om det finns felaktiga beredningar och inga förslag kan skapas. Det gör att eventuella fel i underlagen upptäcks snabbt. Information om felaktiga beredningar visas dessutom direkt efter beräkning av lägsta-nivåkod vid en manuell körning av rutinen.

Dessutom finns möjlighet att via Automatkörningar välja något av alternativen "Skriv till PDF och skicka via e-post", "Skriv ut" eller "MONITOR resultatbevakning" (något av alternativen) för att köra Nettobehovskörningen på samma sätt som vid valet Beräkna/spara, skillnaden är att man får ett meddelande på det sätt man valt i de fall det finns felaktiga beredningar.

Försäljningsprognos

Nettobehovskörning kan även göras med hänsyn tagen till lagda försäljning prognoser. För att undvika att prognoser och inkomna kundorder ger dubbelt behov kan programmet räkna av på prognoserna. Detta styrs med systemparametern Försäljningsprognos från prognosregister avräknas... (Aldrig, Från ledtid, Från nutid), under Behovsplanering på fliken Lager i rutin Systeminställningar. Regeln för hur detta beräknas säger att varje prognospost, fram till och med datumet för sista lagda kundordern, minskas med faktorn 'lagda order' / 'prognosantal'. Försäljningsprognos kund, dvs kundorder rader med status Prognos, likställs här med försäljning. De räknas alltså som en order och inte som en prognos.

Exempel: Om prognosen säger att vi ska sälja 100 st artiklar under en given tid och vi under samma tid redan har fått kundorder på 30 st artiklar, så minskar vi prognosen med dessa 30 artiklar. Om våra 100 artiklar är utdelade i två prognos poster kommer de att räknas av med 15 artiklar var. Prognos poster som ligger längre bort än sista kundorder berörs inte av någon nedräkning.

Offertstock

Nettobehovskörning kan även ta med de offerter i offertstocken som markerats för simulering/behovsplanering. En offert kan tilldelas en sannolikhetskod som anger vilket utfall som det går att räkna av offerten. Varje sannolikhetskod har ett visst procentvärde. T.ex., två offerter har sannolikhet 50 % och samma artikel med 100 i antal. Det blir totalt 200 i antal av den artikeln. Sannolikheten är då 50% att offerterna godtages, då behovsberäknas de två offerterna med totalt 100 artiklar i antal.

LTK

Nettobehovskörningen kan ta hänsyn till reservationer som skapats från leveranstidskontroller (LTK).

Viktigt att tänka på vid nettobehovskörning

Behovsplanering med rutiner som Nettobehovskörning, kräver att artikeldata är korrekt, annars kommer det att genereras felaktiga tillverknings- och inköpsorderförslag. Skulle de förslagen genereras till skarpa order (frisläppas) blir dessa order felaktiga. Följande artikeldata är det därför viktigt att kontrollera innan nettobehovskörning görs första gången:

Vilka uppdateringsmöjligheter finns det?

Det går att rensa alla föregående körningar, eller egna körningar innan en ny körning påbörjas.

I listan går det att ange en annan handläggare än den som är registrerad på artikeln.

Nettobehovskörning genererar alltid tillverkningsorderförslag för T- L- och F-artiklar, samt inköpsorderförslag för K-artiklar, om det uppstår några brister på dessa.

Fast leveransdag på legooperationer

När tillverkningsorder som innehåller legooperationer registreras/planeras kan hänsyn till fast leveransdag på legooperationer tas. Detta styrs med systemparameter Använd fast leveransdag på legooperationer under Order, på fliken Tillverkning i rutin Systeminställningar.

Fördela inköp mellan leverantörer

Om systemparametern Fördela inköp mellan flera leverantörer är aktiverad, under Order / Förfrågan på fliken Inköp i rutin Systeminställningar, innebär det att en fördelningsprocent kan sättas i en leverantörskoppling på en artikel i Uppdatering artiklar - Inköp. Detta möjliggör att inköpen av den artikeln fördelas enligt önskade procentsatser mellan två eller flera leverantörer. Det skapas bara ett inköpsorderförslag, men när förslaget genereras till skarp inköpsorder så fördelas antalet av artikeln på förslaget ut på flera inköpsorder. Det blir då en inköpsorder till respektive leverantör enligt fördelningarna i leverantörskopplingarna.

Max kvantitet

Om det finns en max kvantitet angiven på en artikel så tar Nettobehovskörning, Behovsberäkning och manuellt registrerade tillverkningsorder hänsyn till artikelns max kvantitet. Orderförslag och tillverkningsorder kommer aldrig att överskrida max kvantiteten, och om behovet är större delas det upp på flera tillverkningsorder med max kvantiteten som det antalet artiklar på ordern. Start- och färdigperiod på dessa uppdelade order fördelas jämt under perioden. Detta för att inte skapa materialbehov och beläggning mot samma färdigtidpunkt.

Exempel: Behovet är 100 st, max kvantitet på artikeln 20 st, vilket innebär att det krävs 5 st tillverkningsorder för att fylla behovet.

Max kvantitet gäller enbart artikeltyperna L och T och går bara ange på artikel om systemparametern Visa Max kvantitet är aktiverad, under Behovsplanering på fliken Lager i rutin Systeminställningar.

Vilka grafiska presentationer finns det?

Det finns inga grafiska presentationer i denna lista.

Fönsterfunktioner

Välj Starta körning från listan för att påbörja nettobehovskörningen. En kontrollfråga kommer upp som ska bekräftas innan körningen påbörjas.

Läs beskrivning av övriga fönsterfunktioner under Fönsterfunktioner i Startboken.

Concept Link IconSe även:

Sida av