Du är här: Lager > Artiklar > Volymvärdesanalys > Allmänt om Volymvärdeanalys

Allmänt om Volymvärdeanalys

En allmän beskrivning för hantering av listor i MONITOR finns under Generellt i Startboken.

Varför denna rutin?

Från fliken Beställning går det i denna rutin att hämta upp en lista för att beräkna och göra olika analyser av volymvärdet av artiklar. Vanligast är att beräkning görs av hela artikelsortimentet.

För att kunna beräkna volymvärdet av artiklar måste en årsvolym och det pris som beräkningen grundar sig på finnas registrerad på artiklarna.

Tillämpas årsvolym med nuvarande takt, då systemparametern Visa årsbudget, årsvolym och EOK med nuvarande takt är satt under Behovsplanering på fliken Lager i Systeminställningar, går det att välja om årsvolymen ska hämtas ifrån årsvärde registrerad på artiklarna eller ifrån nuvarande takt (dagstakt).

Det går att beräkna volymvärdet på K- T- och L-artiklar utifrån de olika priserna i systemet. Vanligast är dock att volymvärdet beräknas på standardpris. Det priset är också förvalt.

Priser och Årsvolym registreras på artiklarna i rutin Uppdatering artiklar i modulen Lager.

Standardpris på egentillverkade artiklar (artikeltyp T eller L) beräknas i rutin Förkalkyl eller Förkalkyl selekterad och lagras där på artiklarna. Standardpris på köpartiklar brukar sättas som inköpspris + hemtagningskostnader.

Årsvolym på artiklar kan beräknas i rutin Beräkna årsvolym utifrån olika alternativ som t.ex. försäljningsprognos eller orderstock. Ny årsvolym som räknas fram lagras där på artiklarna.

ABC-koder

Artiklar med olika volymvärden klassificeras med "ABC-koder". Alla ABC-koder som ska användas läggs upp i rutin ABC-koder i Systemvård. ABC-koder kan manuellt registreras på artiklarna i rutin Uppdatering artiklar eller i rutin Artikelöversikt, men i den här rutinen beräknas och föreslås ABC-kod på artiklarna utifrån det volymvärde de har.

Syftet med dessa ABC-koderna är att fånga så stort volymvärde som möjligt med så få artiklar som möjligt. Före körningen går det därför att ange gränsvärden för de olika klassificeringarna.

Exempelvis att artiklarna på den ABC-kod som gäller för högvärdeartiklar ska representera 80% av volymvärdet, 10% av en ABC-kod för lite lägre värderade artiklar, 5% av en tredje, 3% av en fjärde, samt 2% av en femte ABC-kod. Ett annat exempel är att använda sig av beloppsgräns vid beräkningen.

Vid beräkningen strävar programmet efter att klassificera artiklarna med dessa andelar eller beloppsgränser av volymvärdet så nära dessa gränsvärden som möjligt. Samtidigt föreslår programmet rätt ABC-koder på artiklarna utifrån deras aktuella volymvärde.

På det här sättet går det då lätt att identifiera de artiklar som står för den största andelen av volymvärdet. Det är de artiklar som antingen har ett högt värde eller så har de en stor årsvolym eller en kombination av båda.

Det går att ange olika ABC-kodsfördelningar eller beloppsgränser vid beräkning och analysering av volymvärde. Det går också att göra en ren volymvärdeberäkning på artiklarna utan fördelning av något slag, men det vanligaste är att välja en fördelning av volymvärde i %, fördelning av antal artiklar i % eller fördelning utifrån beloppsgräns.

Vid beräkning av volymvärde är den fördelning som väljs att betrakta som ett "börvärde". Resultatet av fördelningen som programmet räknat fram i listan är att betrakta som ett "ärvärde".

Vilka uppdateringsmöjligheter finns det?

I denna rutin beräknas och uppdateras ABC-kod på de artiklar som selekterats.

Arbetsgång

Se beskrivning av arbetsgången vid volymvärdesanalys.

Fönsterfunktioner

Välj Beräkna i fliken Lista bildskärm för att starta beräkning av ny fördelning av volymvärde. Detta alternativ finns bara om ett fördelningsalternativ markerats under ABC-kodsberäkning i beställningsbilden. En ruta visas först där fördelningen då ska anges. Vid OK i den rutan sker sedan beräkningen direkt och resultatet visas i listan.

Läs beskrivning av övriga fönsterfunktioner under Fönsterfunktioner i Startboken.

Concept Link IconSe även:

Sida av