Du är här: Lager > Artiklar > Volymvärdesanalys > Arbetsgång

Arbetsgång

Arbetsgången i rutinen är att först lägga in eventuell selektering på hela artikelsortimentet och välja prisalternativ för K- T- och L-artiklar. Förvalt är det Standardpris som gäller. Välj också fördelning av volymvärde i %, fördelning av antalet artiklar i % eller fördelning beloppsgräns, såvida inte bara volymvärde per artikel ska tas fram då ingen fördelning väljs.

Enbart volymvärde utan fördelning

Välj först Ingen - enbart volymvärde under ABC-kodsberäkning.

Välj knappen Lista på bildskärm direkt under Fönsterfunktioner. Listan hämtas då och visar nuvarande volymvärde per artikel. I detta läge sker ingen fördelning och summering per ABC-kod. Inte heller någon ny ABC-kod föreslås.

Fördelning av volymvärde i %

Välj först Fördelning av volymvärde i % under ABC-kodsberäkning. Det går sedan att förinställa fördelning under knappen ABC-koder. En ruta visas där det går att ange fördelningen.

Annars väljs knappen Lista på bildskärm direkt under Fönsterfunktioner. Listan hämtas då och visar nuvarande volymvärde fördelat i % (se även under Att se nuvarande fördelning per ABC-kod nedan). Programmet har nu också föreslagit nya ABC-koder på artiklarna.

Sedan väljs knappen Beräkna under Fönsterfunktioner. Därefter anges fördelningen i samma ruta som under knappen ABC-koder. Beräkningen startas sedan i den rutan med knappen OK. I listan som presenteras visas resultatet eller ärvärdet, vid den nya fördelning av volymvärde i %.

Det går även att ändra ABC-koder manuellt på artiklarna. Detta görs i huvudsak på de artiklar som ligger alldeles vid gräns av en fördelning. På så sätt går det att korrigera och laborera med resultatet.

Fördelning av antal artiklar i %

Välj först Fördelning av antal artiklar i % under ABC-kodsberäkning. Det går sedan att förinställa fördelning under knappen ABC-koder. En ruta visas där det går att ange fördelningen.

Annars väljs knappen Lista på bildskärm direkt under Fönsterfunktioner. Listan hämtas då och visar nuvarande volymvärde fördelat på antal artiklar i % (se även under Att se nuvarande fördelning per ABC-kod nedan). Programmet har nu också föreslagit nya ABC-koder på artiklarna.

Sedan väljs knappen Beräkna under Fönsterfunktioner. Därefter anges fördelningen i samma ruta som under knappen ABC-koder. Beräkningen startas sedan i den rutan med knappen OK. I listan som presenteras visas resultatet eller ärvärdet, vid fördelning av antal artiklar i %.

Det går även att ändra ABC-koder manuellt på artiklarna. Detta görs i huvudsak på de artiklar som ligger alldeles vid gräns av en fördelning. På så sätt går det att korrigera och laborera med resultatet.

Fördelning beloppsgräns

Välj först Fördelning beloppsgräns under ABC-kodsberäkning. Det går sedan att förinställa fördelning under knappen ABC-koder. En ruta visas där det går att ange fördelningen.

Annars väljs knappen Lista på bildskärm direkt under Fönsterfunktioner. Listan hämtas då och visar nuvarande volymvärde fördelat enligt beloppsgräns (se även under Att se nuvarande fördelning per ABC-kod nedan). Programmet har nu också föreslagit nya ABC-koder på artiklarna.

Sedan väljs knappen Beräkna under Fönsterfunktioner. Därefter anges fördelningen i samma ruta som under knappen ABC-koder. Beräkningen startas sedan i den rutan med knappen OK. I listan som presenteras visas resultatet eller ärvärdet, vid fördelning av antal artiklar i %.

Det går även att ändra ABC-koder manuellt på artiklarna. Detta görs i huvudsak på de artiklar som ligger alldeles vid gräns av en fördelning. På så sätt går det att korrigera och laborera med resultatet.

Att se nuvarande fördelning per ABC-kod

Tidigare angivna fördelningar av volymvärdet lagras ej om rutinen startas om, eftersom en sådan lagring snabbt skulle bli inaktuell. Volymvärdet är att betrakta som ett nuvärde. För att se nuvarande fördelning av volymvärde per ABC-kod enligt artikelregistret, ska listan hämtas upp med parametern Visa summering / ABC-koder markerad. Därefter görs ingen beräkning, utan en sortering görs istället på någon av kolumnerna ABC-kod eller Ny ABC-kod.

Är det en lång lista kan Visa summerad på Informationsmenyn under höger musknapp väljas. Då visas enbart summerat volymvärde och fördelning för varje ABC-kod.