Du är här: Lager > Inventering > PIA-beräkning > Allmänt om PIA-beräkning

Allmänt om PIA-beräkning

En allmän beskrivning för hantering av listor i MONITOR finns under Generellt i Startboken.

Vad skrivs ut i denna rutin?

PIA-beräkning används för att beräkna och skriva ut listor med värdet av produkter i arbete (PIA) för pågående order. Genom att utnyttja de valmöjligheter som ges i fliken Beställning kan beräkningen ske på olika sätt. Därigenom kan PIA-listan också redovisas med olika stor detaljrikedom. Se under Utskriftsexempel för information om de olika listorna.

Vad är PIA?

Kortfattat beskrivet så är PIA-värde ett summerat värde av uttaget material och artiklar från köp- eller halvfabrikatslager via olika tillverkningsorder och som ligger under tillverkning, plus arbete eller lego. Men eftersom PIA kan beräknas på olika sätt räcker detta egentligen inte för att beskriva vad PIA är.

Det finns två varianter på hur PIA ska beräknas på ingående T-artiklar i en strukturorder.

  1. Antingen värderas dessa även då som PIA eller som lagervärde. Lagervärde beräknas i rutin Lagervärdelista. Detta styrs med parametern Hantera saldo på ingående T-artiklar i strukturorder under Order på fliken Tillverkning i Systeminställningar. I PIA-listan visas då dessa saldon som lagervärden under PIA Lager in, under förutsättning att det finns delrapporteringar gjorda på sista operation för dessa artiklar.
  2. För de fall tillverkning sker direkt mot kundorder och det är T-artikeln på högsta nivå, går artikeln inte till ett färdiglager utan säljs direkt och redovisas istället som intäkt. I redovisningssammanhang ingår därför PIA tillsammans med lagervärde i omsättningstillgångar. Lagervärdet av uttagna artiklar i ett köplager eller ett halvfabrikatslager, övergår till ökande PIA under tillverkningsprocessen, för att sedan återgå till ett lagervärde i ett färdiglager sedan artiklarna färdigrapporterats. Alternativt övergår de till intäkt om tillverkning sker direkt mot kundorder och inte mot färdiglager.

För att belysa skillnaderna mellan hur PIA ska värderas, om tillverkning sker mot färdiglager eller mot kundorder, finns det två olika exempel under Sammanfattning och tips för PIA-beräkning och Lagervärdesberäkning.

Som komplement till denna PIA-beräkning finns även rutin PIA-beräkning orderbundet inköp. Den rutinen visar PIA-värdet av de inköpsorderrader som kopplades till befintliga tillverkningsorder vid registreringen. Dessa inköpsorderrader blir inte med i PIA-beräkningen här, för att det är "fria" inköpsorderrader, tjänsterader eller verktygsrader, men det kan vara olika inköp som kan behöva adderas till PIA.

Notera. PIA är ett ögonblicksvärde, detta är viktigt att komma ihåg! En förutsättning för ett korrekt PIA är att alla beredningar samt alla rapporteringar på order också är korrekt gjorda. Samtliga artiklar måste också ha ett standardpris angivet.

Tips! Eftersom PIA är ett ögonblicksvärde går det inte att beräkna PIA för en viss period bakåt i tiden. Däremot går det att lagra en kopia av databasen, t.ex. för redovisning av PIA vid månadsbokslut, genom att lägga upp en schemalagd kopiering av en backup av databasen till ett särskilt testföretag. Detta testföretag används sedan för att ta fram PIA vid månadsbokslut för föregående månad. Läs mer om detta under Sammanfattning och tips för PIA-beräkning och Lagervärdesberäkning.

Vilka uppdateringsmöjligheter finns det?

I denna rutin finns det inga uppdateringsmöjligheter eftersom PIA-värde uträknas via statistikvärden från avrapporteringar på tillverkningsorder.

Vilka grafiska presentationer finns det?

Det finns inga grafiska presentationer i denna lista.

Fönsterfunktioner

Läs beskrivning av fönsterfunktionerna under Fönsterfunktioner i Startboken.

Concept Link IconSe även:

Sida av