Du är här: Lager > Inventering > PIA-beräkning > Utskriftsexempel

Utskriftsexempel

Här nedan visas olika exempel på hur listorna kan se ut vid PIA-beräkning. PIA-listorna kan vara lite komplicerade att tyda, i synnerhet om listtypen Order/Artikel/Operation/Material valts. Därför finns här en förklaring av de olika posterna i listorna längst ned, som beskriver hur PIA-värde och poster som ligger till grund för PIA-beräkningen ska härledas ur listorna.

Gemensamt för alla listor är att det totala PIA-värdet för t.ex. det orderintervall som valts utläses längst till höger, längst ned i listorna. Där finns inramade och fetstilade värden på PIA Brutto, PIA Lager in samt PIA Netto (Closedse bild).

help0144.gif

Inramade värden i PIA-listan.

Vilket av PIA-värdena Brutto eller Netto som gäller beror på om tillverkning sker mot färdiglager eller direkt mot kundorder. Detta styr hur PIA-värderingen beräknas. Om färdigrapporterade tillverkningsorder saldoföres i färdiglager räknas de som lagervärde, då är det Netto som gäller. Om dessa order istället slutrapporteras och levereras mot kundorder räknas de fram till slutrapportering som PIA-värde, då är det Brutto som gäller.

ClosedOrder/Artikel/Operation/Material

Lista Order/Artikel/Operation/Material visar den mest kompletta informationen. Denna listtyp tas i regel bara ut per order för avstämning, kontroll av kalkyldifferenser, etc.

Listan visar för alla ingående artiklar på en order, från högsta nivå och nedåt, Artikeltyp, Status, Operation, Produktionsgrupp, Planerad tid, Avrapporterad tid, Planerat antal, Avrapporterat antal, Kostnadsalternativpris på operationsrader eller Standardpris på ingående artiklar, Bearbetningskostnad, Legokostnad samt Materialkostnad med eller utan MO. Längst till höger visas PIA brutto, PIA Lager in, och PIA netto.

Hur utläses då denna lista? PIA-värden och ingående lagervärde på artikelnivå utläses till höger om den streckade linjen i listan. Summering av PIA på order visas under alla ingående artiklar på ordern. Längst ned visas summering av PIA-värden totalt för alla valda order. Det går t.ex. att se fördelningen av de olika PIA-värdena i bearbetningskostnad, legokostnad samt materialkostnad under de kolumnerna.

help0145.gif

I detta exempel på order 4907, är på artikel 524106 operation 10 färdig och operation 20 delrapporterad. Artikel 524101 och 524102 är färdigrapporterade. Huvudartikel 524104 är inget ännu delrapporterat på, därför finns heller inga PIA-värden för den artikeln.

help0146.gif

I detta exempel är en annan order 4902 färdigrapporterad.

ClosedOrder/Artikel

Lista Order/Artikel visar på artikelnivå, för alla ingående artiklar på order, värden från raden Summa artikel i listan Order/Artikel/Operation/Material.

help0147.gif

Detta exempel är på samma order 4907.

ClosedOrder

Lista Order visar på ordernivå, för alla order som selekterats, värden från raden Summa order i någon av ovanstående listtyperna. Längst till höger i listan visas senaste rapporteringsdatum på ordern. Detta datum kan användas i en åldersanalys av PIA. Notera att det kan vara tomt i datumkolumnen om ordern enbart är startad i Stämplinsterminalen och inget material är uttaget.

help0148.gif

Exempel på lista Order.

ClosedSummerad

Väljs listan att grupperas på ett annat alternativ än Ordernr finns bara möjlighet att välja en lista som går att presentera Summerad eller ej. Ett alternativ kan vara om det finns flera tillverkningsorder i ett projekt. Då kan det vara intressant att se PIA-värde för hela projektet. Välj då att gruppera listan på Projekt.

En tillämpning kan vara för avstämning av hur realistiskt PIA-värdet är, genom att ge alla tillverkningsorder som går mot samma kundorder en projektkod som är lika med kundordernumret. Grupperas sedan PIA-listan på Projekt går det att erhålla ett underlag att väga mot kundorderstocken.

help0149.gif

Exempel på lista grupperad på Projekt och summerad.

help0150.gif

Exempel på lista grupperad på Projekt och ej summerad.

ClosedFörklaring av de olika posterna i listorna

För att lättare förstå vad de olika kostnaderna kommer ifrån, som ligger till grund för PIA, förklaras de olika posterna nedan och hur de räknas fram:

ClosedInformationsmenyn på höger musknapp

Från PIA-beräkning går det att öppna Efterkalkyl med rätt order- eller projektnummer inläst genom att högerklicka på order- eller projektnumret i listan.

Sida av