Du är här: Tillverkning > Order > Orderfråga > Allmänt om Orderfråga

Allmänt om Orderfråga

Varför denna rutin?

I Orderfråga finns all information på en tillverkningsorder från registreringen och gjorda rapporteringar. I rutinen går det att se hur en artikel i en tillverkningsorder för tillfället ligger till i produktionen.

Orderfråga är smidig att använda för att hämta information om en tillverkningsorder. Orderfråga är en central rutin i systemet, eftersom det varifrån som helst i systemet går att få fram all information på en tillverkningsorder.

Orderfråga länkad

Orderfråga går att öppna var som helst i systemet som T-orderfråga länkad via Informationsmenyn på höger musknapp, alternativt via F11. Orderfråga är då länkad till den tillverkningsorder som är inläst i den aktuella rutinen.

Fönstret i Orderfråga är indelat i en beställningsdel och informationsdel överst. I beställningsdelen väljs en tillverkningsorder. Informationsdelen visar planeringsinformation och kommentarer på en inläst order och markerad artikel. Nedre delen av fönstret, den så kallade strukturdelen, är indelad i ett grafiskt strukturträd som visar ingående artiklar på ordern och operationsrader och materialrader som visar ingående operationer och material på en artikel i ordern. På operations- och materialraderna går det att få fram ytterligare information på operationer och material som kommentarer, rapportnummerhistorik, och beläggningsplan.

Orderfråga och Max kvantitet på artikel

Om Max kvantitet på artikel tillämpas, så visas samtliga "kopplade" t-order till den positionen när Orderfråga görs på en kundorderrad. Värt att notera är också att frågan följer kundorderraderna om den inställningen används. För att få fram alla delorder i "trädet" efter att rad bytts måste F11 användas en gång till.

Konfigurering i order

Om tilläggsfunktionen Produktkonfigurator är installerad och då en konfigurerad tillverkningsorder hämtas upp, visas knappen i beställningsdelen där det går att granska den aktuella konfigurationen i ett fönster.

Justering av layout

Alla kolumner i Orderfråga kan flyttas om och bredden kan justeras och sedan sparas i det läget via valet Layout -> Spara layout på Informationsmenyn under höger musknapp. Inställningen sparas per användare, detta för att var och en som använder rutinen ska kunna skapa ett utseende som passar för dennes arbetssätt. Proportionerna mellan delarna i fönstret kan också ändras och ändringen går att spara för användaren.