Du är här: Tillverkning > Artiklar > Uppdatering konfigurationsgrupper > Minsta kvantitet

Minsta kvantitet

I kolumnen Min. kvantitet går det att ange det minsta antal av valalternativ (artiklar) som måste väljas i en konfiguration på denna valgrupp. Fältet är endast aktiverat vid typen Ej obligatoriskt val (flera) på en valgrupp.

Det värde som anges i fältet Max. kvantitet kontrolleras vid varje val för att maxgränsen inte ska överskridas. Ingen sådan kontroll görs vid samma tillfälle för det värde som anges i fältet Min. kvantitet utan denna kontroll görs först vid Bekräfta i konfigurationsfönstret. Då kontrolleras att summan av samtliga artiklar är minst den angivna min. kvantiteten.

Min. och Max. kvantitet kan användas då det finns ett begränsat antal platser att tillgå men det går att välja olika alternativ för varje plats samt olika antal.
Ett exempel; det finns 4 kortplatser på en dator och det ska sitta täckplåtar på dessa platser, om inget annat är valt. En problemställning kan då uppstå om man använder sig av Min. kvantitet på valgruppen. Eftersom valgruppen är av typen Ej obligatorisk, så kontrolleras min. kvantitet endast då något har valts i den här gruppen. För att lösa detta går det att skapa en obligatorisk valgrupp som innehåller dessa 4 täckplåtar. En regel måste då skapas som utesluter den obligatoriska valgruppen med täckplåtar då val görs i den ej obligatoriska valgruppen (den som har en min. kvantitet). Givetvis ska täckplåtar även finnas med i den ej obligatoriska valgruppen för att där kunna välja det antal som ska fylla upp till min.kvantitet.