Du är här: Lager > Artiklar > Uppdatering artiklar - Lager > Alternativ enhet

Alternativ enhet

I systemet går det att tillämpa två olika enheter på en artikel, ordinarie Enhet samt Alternativ enhet. Förvalt är alternativ enhet tomt på en ny artikel.

Användningsområdet kan t.ex. vara att kilo (kg) används som ordinarie enhet på en plåt och prissätts som pris/kg samt att vid beredning av stycklista anges kvantiteten i kg. Vid inventering och uttag från lager kan det dock vara lämpligare att rapportera i styck (st), vilket då bör vara valt som alternativ enhet på artikeln.

Beredning kan göras i ordinarie enhet eller i alternativ enhet om en sådan finns angiven på artikeln. Alternativ enhet och omräkningsfaktor sparas dock inte på materialraden.

Vid inköp och försäljning går det att välja mellan ordinarie och alternativ enhet.

Även vid inventeringar och uttag går det att välja ordinarie eller alternativ enhet.

Listor som orderförteckningar och lagervärde visas dock alltid i ordinarie enhet.

I Artikelfråga och behovslistor, som visar saldo och planeringsbild, går det att välja att visa i ordinarie eller alternativ enhet.

Om en alternativ enhet är vald tänds även fälten Omr.faktor och Alt.pris. där det går att ange en omräkningsfaktor och ett alternativt pris. Dessa fält har koppling till fältet Std.pris. Ändras värdet i något av dessa fält påverkar det även de övriga fälten.

Om en alternativ enhet är vald samt en omräkningsfaktor annan än 1,0 är angiven på en artikel, aktiveras alternativet Visa i alternativ enhet under Planeringsinfo på fliken Planering. Om Visa i alternativ enhet markeras kommer den alternativa enheten att vara förvald i Artikelfråga, vid registrering av inköpsorder och då inköpsorderförslag skapas på artikeln.