Du är här: Lager > Artiklar > Uppdatering artiklar - Lager > Artikelkategori

Artikelkategori

Artikelkategori är ett grupperingsbegrepp för artiklar. Det går att ange artikelkoder i fältet i olika positioner för olika betydelser, max 15 tecken eller positioner.

Vid selekteringar på artikelkategori i listor går det att använda "understreck" ( _ ) och procenttecken ( % ) för att söka efter tecken i en viss position i artikelkategori. Den typen av selektering går att göra även för artikelkod. Enda skillnaden i funktion med artikelkod är att kategori endast används i systemet som ett selekteringsbegrepp, det finns alltså aldrig gruppering i standardlistor på artikelkategori. Artikelkategori fungerar dock för ytterligare sortering och filtrering i redan selekterat data i en lista.

Notera att begreppet artikelkategori inte är utbyggt som selekteringsbegrepp på lika många ställen som artikelkod är. Därför bör artikelkategori användas i sista hand för grupperingar. För egna rapporter kan tillämpningar dock göras på valfritt sätt.

Texthjälp till kategorifältet uppdateras i rutin Kategorier i Systemvård. Texthjälpen kan sedan visas genom att klicka på knappen till höger om fältet eller trycka F3.

Kategoridelar

Det går att aktivera kategoridelar för olika typer av kategorier i systemet. I rutinen Kategoridelar i modulen Systemvård går det då att ange mer avancerade hjälptexter till kategorier. Där går det att dela upp kategorifältet i olika delar, ange beskrivande text för kategoridelarna och även ange vallistor med giltiga värden för respektive kategoridel. Dessa blir sedan valbara i listmenyn som då visas i detta fält.