Du är här: Redovisning > Register > Uppdatering konteringssätt > Allmänt om Uppdatering konteringssätt

Allmänt om Uppdatering konteringssätt

Detta är en tilläggsfunktion som ingår i Internredovisningen.

Vad görs i denna rutin?

I denna rutin skapas konteringssätt för hur olika transaktioner i systemet ska konteras. Det går att skapa olika villkor som bestämmer hur transaktionerna, som stämmer in på villkoren, ska konteras. Varje konteringssätt ges ett konteringsid samt en benämning.

Systemet använder konteringssätten för att styra hur olika transaktioner ska bokföras via rutinen Efterhandskontering. Konteringssätt registreras för fem olika typer av transaktioner; faktura, lager, tillverkning, kalkyl och prisändring. ClosedSe en översiktsbild på de transaktioner och händelser som efterhandskonteras.

Översikt av de transaktioner/händelser som efterhandskonteras.

Vid uppstart går det att registrera konteringssätt manuellt eller läsa in ett standardupplägg med föreslagna konteringssätt. Via Importera konteringssätt på menyn Arkiv importeras standardupplägget. Via det alternativet går det även att importera konteringssätt från en annan företagsdatabas.

Registrera ett nytt konteringssätt

Registreringen i rutinen är uppdelad i en rubrikrad samt de två flikarna Villkor och Kontering. På rubrikraden anges ett Konteringsid samt en Benämning. På fliken Villkor anges olika villkor för konteringssättet. På fliken Kontering anges bland annat kontosträngar.

För att internredovisningen ska kontera leveranserna mot ordernummer på avräkningskontot krävs också att inställningar görs i denna rutin. På konteringsätten för inleverans av inköpsorder till lager krävs att inställningen Ordernummer anges på fliken Kontering. Motsvarande inställning görs även för konteringssätten för utleverans av kundorder från lager.

Uppdatera befintliga konteringssätt

I denna rutin finns även möjlighet att uppdatera befintliga konteringssätt. Uppdateringar går dessutom att göra i listform i rutinen Utskrift konteringssätt.

Kontering av kalkyldifferens

För att beräkna kalkyldifferens går det att använda följande prisalternativ:

Då kalkyldifferens beräknas med ovanstående prisalternativ summeras alla bokningar som gjorts mot PIA-kontot för aktuell tillverkningsorder debet och kredit. Skillnaden mellan debet och kredit, differensen, bokförs som kalkyldifferens. För att kalkyldifferensbokning ska ske krävs att alla lager-, tillverknings- och prisändringstransaktioner för aktuell order har godkänts via rutinen Utskrift loggjournal. Om inte alla transaktioner för aktuell tillverkningsorder godkänts och förts över till redovisningen så visas tillverkningsordern med röd färg i kalkyldifferensjournalen.

Denna beräkningsmetod använder sig inte av kalkylregistret eller efterkalkylen på något sätt. Denna kalkyldifferensberäkning ska eliminera problem med restvärden på PIA-kontot då man justerat standardpris på ingående material och kalkylerat om färdig artikel mitt under pågående tillverkningsorder.

Notera att denna funktion är enbart användbar då total kalkyldifferens per order ska bokas. Det fungerar inte då man "skiktar" kalkyldiff. uppdelat på material, legoarbete osv.

Fönsterfunktioner

Läs beskrivning av fönsterfunktionerna under Fönsterfunktioner i Startboken.

Sida av