Du är här: Startbok i MONITOR > Generella funktioner och metoder > Hantering av listor > Filtrering av lista under Informationsmenyn

Filtrering av lista under Informationsmenyn

Genom att högerklicka på en post under en kolumn i listan och ta upp Informationsmenyn går det att skapa filtreringar. På detta sätt blir både kolumn och värde förvald för filtrering. Samma operatorer som vid utökad filtrering finns att välja i en undermeny.

Filter

Filter i Informationsmenyn finns en undermeny med alla olika operatorer att filtrera kolumn och värde du markerat i listan.

Filter i Informationsmenyn.

Alternativet Textfiltrering... skiljer sig här lite från de övriga. Väljs det visas en liten dialogruta där filtersträng att filtrera på anges. Jokertecken "%" och "_" kan användas.

Textfiltrering.

Är det tomma poster, s.k. "NULL-poster", som markerats i listan finns det bara möjlighet att filtrera på två alternativ i undermenyn: Lika med NULL eller Inte NULL.

Filter på NULL-poster.

Det går att upprepa filtreringsval på den här menyn för filtrering på en eller flera kolumner. Du bygger då upp ditt filter på flera rader, lika som i utökad filtrering:

För att se filtret och eventuellt komplettera med att t.ex. lägga in parenteser, välj knappen Filtrera lista under Fönsterfunktioner. Är en filtrering vald på detta sätt och som inte stöds av enkel filtrering, då visas fönstret för utökad filtrering automatiskt.

Rensa filter

Med Rensa filter på Informationsmenyn töms alla filter som angivits i listan.