Du är här: Startbok i MONITOR > Generella funktioner och metoder > Hantering av listor > Sortering av lista

Sortering av lista

I läge Lista bildskärm går det, under Redigera | Sortera på Fönstermenyn eller Sortera lista under Fönsterfunktioner, att sortera om listan utifrån något annat alternativ än de som eventuellt kunde väljas i fliken Beställning. Väljs Sortera kommer ett sorteringsfönster upp. Listan går att sortera om i flera nivåer på de olika kolumnerna som finns i listan med 1:a handssortering överst. Genom att klicka på de alternativ som det önskas sortering på i tur och ordning i den vänstra delen av fönstret, läggs de till sorteringslistan till höger i fönstret. Där går det även att välja stigande eller fallande sortering .

Bild på Sortera.

I vissa listor går det även att sortera grupperade poster som har underliggande poster, då finns knappen Sortera gruppering att välja. I det fönster som då visas går det att göra motsvarande sortering på de grupperade posterna.

Vissa listor är s.k. "nästlade rapporter" och de har begränsade möjligheter för omsortering. Det beror på att data i de rapporterna är grupperat i flera nivåer. De listorna kännetecknas av en blå ram vid förhandsgranska samt att det alltid visas ett Closedvarningsmeddelande att det kan ta lång tid att hämta rapporten då den beställs.

Varningsmeddelande innan nästlade rapporter beställs.

Sorteringar kan även sparas som en Sorteringsprofil.

Avancerad sortering

Under knappen Avancerad finns ytterligare sorteringsalternativ. Det finns även med alternativ som inte visas i listan, fönstret visar alla datakolumner för posten. Här används först "dra och släpp" för att välja den/de kolumner som sortering ska göras på. Där går det även att välja sortering stigande eller fallande.

Avancerad sortering.

Sedan en kolumn är vald går det att dubbelklicka på den och modifiera det uttryck som ligger bakom kolumnen. Det finns här tillgång till alla datakolumnerna på posten och ett antal funktioner för att bygga upp avancerade uttryck.

Modifiera uttryck för avancerad sortering.

Snabbsortera lista med dubbelklick

Det går att göra snabbsortering direkt i en lista genom att dubbelklicka på den kolumnrubrik som listan ska sorteras på. Det går att omväxlande sortera stigande respektive fallande genom att upprepat dubbelklicka på kolumnrubriken. När en lista är sorterad i stigande respektive fallande ordning visas en pil bredvid rubriken. Pilen är vänd uppåt eller nedåt för stigande respektive fallande sortering.

Sorterad kolumn i en lista.

Det går att göra snabbsortering på grupperade poster och underliggande poster genom att dubbelklicka på respektive kolumnrubrik.

Det går även att snabbsortera i flera nivåer genom att hålla ned Ctrl och dubbelklicka på ytterligare en kolumnrubrik. Den 1:a kolumnsorteringen behålls då och den nya kolumnen läggs till som 2:a handssortering. Sedan går det att göra 3:e handssortering, 4:e handssortering osv. genom att upprepa förfarandet. Det går att nollställa en flernivåsortering genom att dubbelklicka på en kolumnrubrik utan att hålla ned Ctrl. Då blir enbart den kolumnrubriken sorterad.

En snabbsortering ligger kvar även om du återuppläser data (Ctrl+Shift+L) från menyn Arkiv, men om du hämtar upp listan på nytt från fliken Beställning finns inte snabbsorteringen kvar.