Du är här: Startbok i MONITOR > Allmänt om MONITOR > Tekniken bakom funktionerna

Tekniken bakom funktionerna

MONITOR är utvecklat och anpassat för arbete i Windowsmiljö. Det ger dig som användare en grundplattform med kontinuerlig utveckling in i framtidens operativsystem.

Operativsystem

MONITOR kan köras i Windows XP eller nyare på fristående dator eller i nätverk. Om MONITOR körs i nätverk ska databasservern köras i Windows 2003 Server eller nyare.

Se även: Systemkrav och rekommendationer

SQL databas och Client/Server

I ett komplett affärssystem som MONITOR är valet av databas av stor betydelse. MONITOR följer standarden ODBC (Open DataBase Connectivity), vilket ger stor öppenhet för datautbyte mot andra program.

Sybase SQL Anywhere 12 är den databasversion som levereras med MONITOR version 8.1.

Användargränssnitt och fönster

MONITOR är uppbyggt för tekniken MDI (Multiple Document Interface). MDI är en standard som många program i Windows använder sig av. MDI gör att det går att öppna flera fönster samtidigt i ett program. Även om MONITOR är uppbyggt så att användare ska arbeta med "fler-fönster-teknik", är grundtanken att så mycket som möjligt ska kunna göras i ett och samma fönster för en rutin. T.ex. i rutin Beredning kan operationslista, stycklista och artiklar skapas i ett och samma fönster.

Efter behov kan egna individuella menyer skapas. Menyerna får särskilda menyknappar för snabbval till utvalda rutiner.

Autostart kan göras av de rutiner som används ofta. Samtliga rutiner i MONITOR har behörighetskontroll som på ett enkelt sätt byggs upp av systemadministratören.

Användarmanualen kan lätt hämtas upp som hjälp i elektronisk form på skärmen. Det går välja om hjälpen ska köras som webbhjälp (i standard webbläsare), annars körs den lokalt som HTML Help (.chm) i Windows.

Utvecklingsmiljö

MONITOR är utvecklat i Sybase PowerBuilder i kombination med Microsoft Visual C++, Visual C# och .NET Framework. Sybase och Microsoft har bred internationell spridning vad gäller verktyg för applikationsutveckling enligt "Client/Server"-tekniken.

Objektorienterad design samt möjlighet till distribuerad datahantering, ger mycket hög utnyttjandegrad av hårdvara, operativsystem och databas.