Du är här: Tillämpningar i MONITOR > Årsbyte > Schemakalendrar i Verkstadsinformation

Schemakalendrar i Verkstadsinformation

Schemakalendrar måste finnas skapade för det nya året för att stämplingen ska fungera. Det finns möjlighet i rutinen Schemakalenderöversikt, listtyp Visa endast saknade för år... att se vilka kalendrar som måste genereras.

Obs! Vissa år innehåller 53 veckor, vilket innebär att benämningen kan bli fel i vissa kalendrar. Ofta används benämningen ”2-s.k. Förmiddag jämn vecka” osv., men eftersom det vid dessa årsskiften infaller två udda veckor i följd (vecka 53 och vecka 1) är det enklast att korrigera benämningen på de felaktiga kalendrarna.

Kort beskrivning av hur man genererar kalendrar:

1. Öppna respektive schemakalender i rutin Schemakalender.
  2. Klicka på knappen Öppna Beställningsfönster under Fönsterfunktioner för att öppna beställningsfönstret.

3. Kalenderår: Skapa kalender Årsvis för nästföljande år. Välj eventuellt flera år i följd (t.ex. 2 år)
  4. Schemabytesintervall: Normalt sett Inget för dagtidskalender, 2-veckors för t.ex. 2-skift och 3-veckors för 3-skift. Välj Valfritt om man måste ha olika scheman inom en vecka eller längre cykler än 3 veckor.
  5. Övertidsschema för svenska helgdagar: Välj rätt övertidsschema.
  6. Övertidsschema för arbetsfri vardag: Välj rätt övertidsschema för arbetsfria vardagar. (Används endast om ni har t.ex. två-skift då man är ledig på fredagar.)
  7. Dag/nattschema: Välj det eller de scheman som respektive kalender ska innehålla.
  8. Applicera schema i kalendern med OK (beställningsfönstret stängs).
  9. Välj sedan Spara under Fönsterfunktioner för att spara schemakalendern.
  10. Om ni har speciella arbetsfria dagar, t.ex. klämdagar eller dagar med annan arbetstid än normalt, får ni gå in och redigera kalendern manuellt i efterhand.