Du är här: Tillämpningar i MONITOR > EDI > EDI-kommunikation och EDI-brygga

EDI-kommunikation och EDI-brygga

EDI-brygga

För att kunna sända och ta emot EDI-meddelanden i de format som stöds kan det behövas en EDI-brygga. Detta gäller om EDI-meddelanden ska skickas mellan MONITOR och ett annat system som inte är MONITOR och om de ska skickas med OFTP-protokollet (Odette File Transfer Protocol).

För EDI-kommunikation mellan två MONITOR-system behövs ingen EDI-brygga. Det finns inbyggt stöd i MONITOR för att sända och ta emot EDI-meddelanden i de format som stöds. EDI-meddelanden mellan två MONITOR-system kan skickas som filer via FTP eller e-post.

En EDI-brygga är ett externt program för EDI-kommunikation som avkodar inkommande EDI-meddelanden från kunder och leverantörer och lagrar dem till importfiler till MONITOR. EDI-bryggan kodar även exportfiler från MONITOR till EDI-meddelanden och skickar dessa till kunder och leverantörer. Exportfilerna raderas av EDI-bryggan sedan filerna kodats till EDI-meddelanden.

EDI-bryggan sköter även uppkoppling via en nättjänst för sändning och mottagning av nya meddelanden efter schemalagda tider.

För information om programvaror som fungerar som EDI-bryggor till MONITOR, kontakta Monitor Industriutvecklings supportavdelning på tel. 0650-766 03, eller via e-post på support@monitor.se.

Import- och exportfiler

Importfilerna som kommer via FTP, e-post eller EDI-brygga läses in i databasen i MONITOR av ett program som heter MEDI och som följer med MONITOR. Importfilerna raderas av MEDI sedan filerna lästs in. MEDI skapar även motsvarande exportfiler för olika utgående EDI-meddelanden. Import- och exportfilerna är i ASCII-textformat. Läs mer om MEDI under Programmet MEDI.

I rutinen EDI Kopplingar definieras sökvägar och filnamn för import- och exportfilerna. Läs mer om det under EDI Kopplingar.

EDI-kommunikation, nättjänst och protokoll

Kommunikationen mellan EDI-programmet och ett motsvarande program hos kunden/leverantören sker vanligtvis via en punkt-till-punkt förbindelse över en X.25/ISDN nättjänst*. Se även principskiss i bilden nedan för uppkoppling mot en kund. Det finns olika standardprogram på marknaden för EDI-kommunikation som fungerar som EDI-bryggor till MONITOR. EDI-bryggor ska även ha stöd för att skicka meddelanden via OFTP-protokollet som ger en högre säkerhet vid överföringen. Bl.a. bilindustrin och tullverket använder OFTP-protokollet för sin EDI-kommunikation.

Schematisk bild över EDI-kommunikation.

* Notera att X.25/ISDN som databärare på sikt kommer att läggas ned av TeliaSonera i Sverige. Organisationen Odette håller bl.a. därför på att ta fram version 2 av OFTP (OFTP V2), som har stöd för säker EDI-kommunikation över Internet, stark kryptering plus några andra förbättringar. T.ex. ska även USA och Japan omfattas och inte bara Europa. Ett annat alternativ som kan bli aktuellt är att skicka EDI-meddelanden som XML. För mer information om vad som händer på detta område rekommenderar vi att du besöker svenska Odettes hemsida www.odette.se.