Du är här: Tillverkning > Artiklar > Byta artikel > Allmänt om Byta artikel

Allmänt om Byta artikel

Varför denna rutin?

Syftet med rutinen är att på ett smidigt sätt kunna:

Stycklistor skapas i rutin Beredning på strukturartiklar eller huvudartiklar, för de ingående artiklarna.
Ändringar gjorda i rutinen loggas i Beredningsloggen.

Ersättning av artikel

En tillämpning av rutinen är då t.ex. en köpartikel, som ingår i en strukturartikel, utgår ur leverantörens sortiment och ersätts med en ny artikel. Den köpartikel som utgått väljs då i beställningsbilden i det vänstra fältet Artikelnummer och den nya artikeln väljs i det högra fältet Nytt artikelnummer. Den nya artikeln måste först vara skapad i artikelregistret.

Har "Nytt artikelnummer" valts går det, sedan stycklistorna hämtats upp i fönstret, att välja bort rader som inte artikeln ska ersättas på under Ersätt. Det går även att ändra "till operation" och "ingår med" på alla raderna.

Vid lagring av rutinen går programmet igenom samtliga stycklistor i hela artikelregistret och utför ersättning av artikel, för de rader som är markerade under Ersätt. Har även "till operation" eller "ingår med" ändrats, uppdateras även detta.

Ta bort en artikel

Om fältet Nytt artikelnummer lämnas tomt går det att markera de beredningar där vald artikel ska tas bort.

Endast uppdatering av till operation eller ingår med

En annan tillämpning av rutinen är t.ex. då "till operation" eller "ingår med" ska ändras i alla stycklistorna för en artikel. Den artikel som ska ändras väljs då i det vänstra fältet Artikelnummer. Det högra fältet Nytt artikelnummer lämnas då tomt.

Sedan stycklistorna hämtats upp i fönstret utförs önskade ändringar under T.op. och Ingår med. i listan.

Hanteras överantal material, vilket styrs med systemparametern Använda överantal material under Beredning i fliken Tillverkning i Systeminställningar, visas även kolumnen Extra(%) i stycklistorna där redovisning av andel spillmaterial i procent går att uppdatera.

Vid Spara i rutinen går programmet igenom samtliga stycklistor i hela artikelregistret och utför ändringar gjorda på raderna.

Se mer information om listan i rutinen under Utskriftsexempel.