Du är här: Tillverkning > Artiklar > Kopiera beredning externt > Allmänt om Kopiera beredning externt

Allmänt om Kopiera beredning externt

En allmän beskrivning för hantering av listor i MONITOR finns under Generellt i Startboken.

Varför denna rutin?

I denna rutin exporteras eller importeras färdiga beredningar direkt mot en annan databas i MONITOR. Beredningar kan även exporteras/importeras mot textfiler, t.ex. för att kunna spara dem på ett USB-minne eller skicka dem med e-post. Vid export/import mot textfiler går det att välja en valfri katalog för textfilerna.

Export/import kan komma ifråga, t.ex. då lika artiklar och likadana beredning behövs i flera databaser. Beredare behöver då inte upprepa beredningarna i de olika databaserna.

Det kan också komma ifråga då en beredare, t.ex. vill kunna ta ut beredningen ur databasen för att jobba vidare med den i MONITOR någon annanstans på en dator utanför nätverket. Beredaren exporterar då ut beredningen i form av textfiler och importerar den i samma rutin på den andra datorn.

Om tilläggsfunktionen Lagerställehantering används går det att skapa planeringsinformation för samtliga lagerställen. Detta styrs av systeminställningen Skapa planeringsinformation för samtliga LS vid ny artikel på fliken Lager i rutin Systeminställningar.

Vad innehåller en beredning?

En beredning innehåller en mängd artikelinformation. Vid export/import kopieras förvalt nedanstående data från/till olika tabeller (inom parentes) i databasen. I princip är det bara det data som kan läggas in i en beredning som kopieras.

Det går även att ange manuellt vilken information som ska följa med genom att i fliken Beställning markera Skriv ej över... och markera de tabeller som inte ska tas med. Förvalt är det informationen enligt ovan som följer med.

Denna möjlighet att manuellt ange vilken information som ska följa med rekommenderas bara för avancerade användare som har inblick i databasbeskrivningen för dessa tabeller. I de allra flesta fall behöver denna möjlighet inte utnyttjas.

Beredning i textfiler

Vid export till textfiler är det fyra tab-separerade textfiler som skapas och som innehåller info från olika tabeller (inom parentes) i databasen:

Säkerhet vid export till annat företag

Vid export till en databas för ett annat företag, t.ex. från 001 till 002, finns det en säkerhetskontroll. Det sker en inloggning på användare ADMIN i företaget exporten ska ske till. Lösenordet på användare ADMIN i destinationsföretaget måste då anges. Detta sker när listan hämtas upp på bildskärmen. Finns det inget lösenord på ADMIN fungerar heller inte säkerhetskontrollen.

Som rekommendation är det därför viktigt att ett lösenord sätts på ADMIN i alla företag. Detta för att försvåra att någon av misstag exporterar beredningar till ett företag.

Fönsterfunktioner

Lista på bildskärm ifrån fliken Beställning används för att hämta upp data för import av beredning, från textfiler eller databas. Om import från textfiler är vald, visas en dialogruta där källa för importen ska väljas.

Spara från fliken Lista bildskärm används för att starta kopiering av beredning (import/export). En kontrollfråga visas även först. Om export till textfiler är vald, visas en dialogruta där destination för exporten ska väljas.

Läs beskrivning av övriga fönsterfunktioner under Fönsterfunktioner i Startboken.

Concept Link IconSe även: